• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Naguib Sawiris: “Χρυσή” συμφωνία ύψους 1,86 δισ. δολαρίων για τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο

    • Bloomberg
    Ναγκίμπ Σαουίρις

    Ναγκίμπ Σαουίρις


    Η Endeavour Mining Corp., η εταιρεία παραγωγής χρυσού στην οποία κατέχει μερίδιο ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris, συμφώνησε να εξαγοράσει την Teranga Gold Corp., κίνηση που αναμένεται να αναμορφώσει τον κλάδο.

    Μετά από τη συνένωση των Barrick Gold Corp. και Newmont Corp. πριν από δύο χρόνια, που δημιούργησαν έναν κολοσσό, οι υπόλοιπες εταιρίες εξόρυξης χρυσού προσπαθούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. Η άνοδος της τιμής του χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ, οδήγησε σε πληθώρα συμφωνιών σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς οι μικρότεροι παραγωγοί προσπαθούν να ισχυροποιηθούν.

    Η Endeavour ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για συμφωνία με την Teranga. Η Endeavour προσφέρει premium 5,1% στην τιμή κλεισίματος της Teranga την Παρασκευή, εκτιμώντας τα ίδια κεφάλαιά της στα 2,44 δισ. δολάρια Καναδά (1,86 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

    Η νέα εταιρεία θα παράγει περίπου 1,5 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού ετησίως σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, και θα αποτελεί έναν από τους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς. Σκοπεύει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Endeavour, Sebastien de Montessus.

    Το Λονδίνο αναδείχθηκε σε προορισμό για τις εταιρείες εξόρυξης κατά το προηγούμενο έτος, σε μία προσπάθεια να καλύψουν το κενό που άφησε η Randgold Resources Ltd., που διαγράφηκε μετά την εξαγορά της από την Barrick.

    Μετά την αποχώρηση της Ransgold, τόσο η Yamana Gold Inc. όσο και η Wheaton Precious Metals Corp. εξασφάλισαν την εισαγωγή των μετοχών του στο Λονδίνο, αν και σε αντίθεση με την Endeavour, δεν έχουν τις απαιτούμενες αποτιμήσεις που τις καταστήσουν υποψήφιες για τον δείκτη FTSE 100.

    «Η ενοποιημένη εταιρεία θα αποτελέσει τον νέο, ισχυρό παραγωγό χρυσού, και θα έχει ένα βελτιωμένο προφίλ στις χρηματιστηριακές αγορές, μέσω του υγιούς ισολογισμού και των ισχυρών ταμειακών ροών που θα στηρίξουν τη μερισματική πολιτική της”, δήλωσε ο de Montessus.

    Η Endeavour προσφέρει 0,47 από τις μετοχές της ανά μία μετοχή της Teranga. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Endeavour και της Teranga θα κατέχουν περίπου 66% και 34%, αντίστοιχα, της ενοποιημένης εταιρείας.

    Η La Mancha, το όχημα μέσω του οποίου κατέχει το μερίδιο του στην Endeavour ο Sawiris, θα επενδύσει άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια στη νέα εταιρεία, με το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 19%. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Teranga, συμπεριλαμβανομένου του Barrick, υποστηρίζουν τη συμφωνία.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Peter Thiel: Ο δισεκατομμυριούχος, ανατρεπτικός επενδυτής που ίδρυσε την Paypal και επένδυσε σε Facebook, Spotify και Airbnb

    Τα αδέλφια που απέκτησαν περιουσία 22 δισ. δολαρίων επενδύοντας στις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19

    Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ