• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μια μυστηριώδης μετοχή με απόδοση 8.500% προσελκύει μεγάλα κεφάλαια (και εγείρει μεγάλα ερωτηματικά)

    • Bloomberg


    Κάτω από το Ritz-Carlton στο Χονγκ Κονγκ, μέσα στον ψηλότερο ουρανοξύστη της πόλης, στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του επενδυτικού κόσμου. Εκεί, στον 66ο όροφο του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, βρίσκεται η έδρα μιας σκοτεινής εταιρείας που, με την πρώτη ματιά, μοιάζει να είναι ένα εκπληκτικό success story. Η μετοχή της έχει ξεπεράσει οποιαδήποτε άλλη σε απόδοση, έχοντας, μετά από μία εντυπωσιακή πορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, το εντυπωσιακότατο ποσοστό απόδοσης 8.563%. Η γνώμη όμως των βετεράνων της τοπικής αγοράς για τη συγκεκριμένη εταιρεία, την Ding Yi Feng Holdings Ltd., είναι ότι το ράλι που έχει σημειώσει δεν έχει κανένα νόημα.

    Η εταιρεία επενδύσεων έχει χάσει χρήματα για επτά από τα τελευταία οκτώ χρόνια, η μετοχή της έχει μία από τις υψηλότερες αποτιμήσεις παγκοσμίως, ενώ ο πρόεδρος της DYF, Sui Guangyi, μελετητής του Ταοϊσμού, που καυχιέται ότι διαθέτει επενδυτικές δεξιότητες αντίστοιχες του Warren Buffett και του George Soros, έχει πρόσφατα γίνει αντικείμενο πολλών επικριτικών αναφορών στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

    “Τα θεμελιώδη μεγέθη δεν υποστηρίζουν καθόλου το ράλι της μετοχής”, δήλωσε ο Li Yuanrong, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων 20VC με έδρα τη Shenzhen.

    Η περίεργη «έκρηξη» της DYF προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο ακραίων, ανεξήγητων κινήσεων μετοχών, που απειλούν να καταστρέψουν τη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως μίας από τις κορυφαίες χρηματοπιστωτικές αγορές στον κόσμο.

    Δείχνει επίσης πώς, χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα των παθητικών επενδυτικών στρατηγικών, τέτοια επεισόδια εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο χρήματα, προερχόμενα από διάφορες πηγές ανά τον κόσμο.

    Τα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφάλαια που διαχειρίζεται η BlackRock Inc., η Vanguard Group Inc. και η Northern Trust Corp. έχουν επενδυθεί στη μετοχή της DYF από τον Νοέμβριο, όταν η εταιρεία απέκτησε το μέγεθος και τη ρευστότητα που χρειαζόταν, ώστε να συμπεριληφθεί στους δείκτες MSCI, τις κινήσεις των οποίων ακολουθούν οι επενδυτικοί οίκοι με τα αμοιβαία κεφάλαιά τους.

    Η DYF δεν απάντησε στα πολλαπλά αιτήματα για σχόλια.

    Ένας υπάλληλος υποδοχής στο γραφείο της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ παρέπεμψε το Bloomberg στον βοηθό του προέδρου Sui Guangyi, ο οποίος όμως δεν απάντησε σε ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Αξιογράφων και Παραγώγων αρνήθηκαν  επίσης να σχολιάσουν, όπως και οι BlackRock, Vanguard και Northern Trust.

    Η MSCI δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ποσοτικά κριτήρια, όπως είναι η αγοραία αξία, το ελεύθερο επιτόκιο και η ρευστότητα, για να επιλέξει τις εταιρείες που θα ενταχθούν στους δείκτες της και ότι δε χρησιμοποιεί κριτήρια όπως είναι η κερδοφορία, οι προοπτικές ανάπτυξης ή άλλες “υποκειμενικές” μετρήσεις.

    Η DYF, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι από αυτές που στο Χονγκ Κονγκ περιγράφονται ως επενδυτικές εταιρείες του «Κεφαλαίου 21». Αντί να ασκούν τις δικές τους δραστηριότητες, οι εταιρείες του «Κεφαλαίου 21» αποκτούν μειοψηφικά μερίδα σε άλλες εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες. Είναι παρόμοιες με τα αμοιβαία κεφάλαια κλειστού τύπου και η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επενδυτική δύναμη των ομάδων διαχείρισης.

    Ο Sui, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «θρυλική φιγούρα» και «επιφανής μελετητής» στα διαφημιστικά φυλλάδια της DYF, ξεκίνησε να χτίζει ένα σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία στις αρχές του 2015, όταν η εταιρεία λεγόταν ακόμα China Investment Fund Co. Στη συνέχεια, έγινε πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου, αντικατέστησε την ομάδα διαχείρισης και άλλαξε δύο φορές το όνομα της εταιρείας. Το μερίδιό του στην DYF, το οποίο ανέρχεται στο 16% περίπου των μετοχών, έχει πλέον αξία μεγαλύτερη από 600 εκατομμύρια δολάρια.

    Το ιστορικό του Sui είναι αξιοσημείωτο. Γεννημένος σε μια αγροτική οικογένεια στη βορειοανατολική Κίνα τη δεκαετία του 1960, η πορεία του στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας του περιλαμβάνει σταθμούς, όπως η απασχόλησή του ως μηχανικός, ως «επιτυχημένος επιχειρηματίας πολλών εκατομμυρίων» και ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την DYF, ο Sui πέρασε στη συνέχεια στον κόσμο των επενδύσεων: “Αποσύρθηκε το 2000 για να αφιερωθεί στη μελέτη της ενσωμάτωσης της ανατολικής παραδοσιακής σοφίας στις σύγχρονες επενδύσεις, καθώς και στις τεχνικές της λειτουργίας του κεφαλαίου και της θεωρίας παιγνίων. Χρησιμοποιώντας τη νέα του γνώση, ανέπτυξε την επενδυτική θεωρία Zen & I-Ching μετατρέποντάς την σε έναν καινοτόμο τρόπο επένδυσης, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του value investing του Warren Buffet (sic) και του hedge fund investing, του George Soros».

    Εκτός από το εξαιρετικά προσοδοφόρο στοίχημά του στην DYF, είναι δύσκολο να βρεθούν άλλα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις επενδυτικές ικανότητες του Sui. Στην πραγματικότητα, από τότε που έγινε πρόεδρος της DYF, η εταιρεία έχει εμπλακεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συντριβές που έχουν συμβεί στο Χονγκ Κονγκ.

    Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι ανεπικερδείς επενδύσεις της εταιρείας το 2016 περιλάμβαναν μερίδια στην Tech Pro Technology Development Ltd., η οποία υποχώρησε κατά 90%, ύστερα από έκθεση των short sellers Glaucus Research, και στην Kingbo Strike Ltd., που έχασε το 82% της αξίας της.

    Η Zhidao International Holdings Ltd., μία από τις μεγαλύτερες θέσεις της DYF στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, έχει χάσει το 86% της αξίας της, από τις 30 Ιουνίου.

    Στο μεταξύ, όμως, η DYF συνεχίζει να αναρριχάται από το ένα υψηλό όλων των εποχών στο επόμενο,  εν μέρει χάρη στη μεγάλη ζήτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που παρακολουθούν τους παγκόσμιους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του MSCI.

    Η μετοχή κέρδισε 202% μέσα στο 2018, παρουσιάζοντας την καλύτερη απόδοση μεταξύ των 2.700 και πλέον μελών του δείκτη MSCI All-Country World Index. Με αξία που ξεπερνά κατά 95 φορές τα καθαρά περιουσιακά της στοιχεία, είναι μία από τις πιο ακριβές εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο. Επιπλέον, η μετοχή της είναι μη επιλέξιμη για ανοικτές πωλήσεις, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν έχει αντιμετωπίσει  πιέσεις προς τα κάτω.

    “Γιατί κάποιος να αγοράσει μια εταιρεία επενδύσεων που διαπραγματεύεται  90 φορές πάνω από το NAV της;”, δήλωσε ο David Webb, ανεξάρτητος επενδυτής και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. ο οποίος έχει χτίσει μια περιουσία αγοράζοντας εταιρίες χαμηλής κεφαλαιοποίησης στο Χονγκ Κονγκ τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο Webb, θεωρεί ότι ο MSCI θα πρέπει να αφήσει τη DYF και άλλες εταιρείες του «Κεφαλαίου 21», εκτός των δεικτών αναφοράς.

    “Ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο MSCI στις μετοχικές αγορές της Ασίας, όπου οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν και η εφαρμογή τους να είναι ανομοιογενής, είναι ότι περιλαμβάνονται στους δείκτες πολλές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να περάσουν την παραμικρή δοκιμασία αξιοπιστίας και αυθεντικότητας”, δήλωσε η Μελίσσα Μπράουν, σύμβουλος στην εταιρεία Daobridge Capital και πρώην μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

    Όταν η DYF εντάχθηκε στον δείκτη MSCI, άρχισαν να εμφανίζονται στον κινέζικο Τύπο εκθέσεις σχετικά με τις πρακτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων του Sui και την ασυνήθιστη κίνηση των μετοχών της εταιρείας.

    Σε  απάντηση που έδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ερωτήσεις του Bloomberg, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Κίνας (AMAC) δήλωσε πως γνωρίζει τις αναφορές των ΜΜΕ, ότι μια μονάδα της Ding Yi Feng Group (μια κινεζική εταιρεία όπου επίσης προεδρεύει ο Sui) είχε προσφέρει σε μεμονωμένους επενδυτές εγγυημένες μηνιαίες αποδόσεις 2,5% για κάποια επένδυση, αλλά και ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν είχε προβεί στην αναγκαστική δήλωση αρκετών κεφαλαιακών προϊόντων.

    Η AMAC δήλωσε, επίσης, ότι οι διαχειριστές ιδιωτικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Κίνα δεν μπορούν να εγγυηθούν βασικά ή ελάχιστα κέρδη και ότι θα αναφέρει τυχόν παράνομες υποθέσεις στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας (CSRC) και σε άλλες εποπτικές αρχές. Η CSRC δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Τα ασφαλέστερα ομόλογα στην Ευρώπη αλλάζουν χέρια για μηδενικό σχεδόν αντίκρυσμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα πουλήσει η Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ