• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μια ανάσα από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Καθ’ οδόν προς τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά -επίπεδο που έχουμε να δούμε από τα τέλη του 2011- οδεύει η προθεσμιακή τιμή του χρυσού, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για επενδυτικά «καταφύγια» εν μέσω της ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

    Το πολύτιμο μέταλλο οδεύει για το καλύτερο τρίμηνο που έχει δει από το 2016, καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 500.000 παγκοσμίως και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπενθυμίζοντας ότι η πιο θανατηφόρα πανδημία της σύγχρονης εποχής είναι ισχυρότερη από ποτέ.

    Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει σημειώσει άνοδο 17% φέτος καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα τόνωσης για να βοηθήσουν τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι επενδυτές στρέφονται ολοένα περισσότερο στον χρυσό για να διασφαλίσουν την περιουσία τους και ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, προβλέπουν τώρα ότι ο χρυσός θα πιάσει το ρεκόρ των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά σε 12 μήνες.

    «Ο χρυσός ωφελείται από την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Covid-19 έχει υποτιμηθεί άσχημα», δήλωσε ο Γκέιβιν Γουέντ, αναλυτής στη MineLife. «Ο χρυσός ωφελείται επίσης από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται στην οικονομία από τις κεντρικές τράπεζες και την πιθανότητα αρνητικών πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Είναι ένας συνδυασμός που είναι απίστευτα υποστηρικτικός για τις τιμές του χρυσού και πιθανότατα θα τις ωθήσει σε υψηλά ρεκόρ», πρόσθεσε.

    Η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) έφτασε να ενισχύεται έως 0,6%, στα 1.790,40 δολάρια ανά ουγγιά, στο Comex και βρισκόταν στα 1.787,20 δολάρια στις 7:10 π.μ. στο Λονδίνο. Η προθεσμιακή τιμή του πολύτιμου μετάλλου, που είχε σημειώσει ρεκόρ στα 1.923,70 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2011, βρέθηκε 5 δολάρια κάτω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

    Ρεκόρ εισροών για τα ETFs του χρυσού

    Οι επενδυτές τοποθετούνται μαζικά στα συνδεδεμένα με τον χρυσό ETFs, με τις παγκόσμιες συμμετοχές να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Οι καθαρές εισροές φέτος έχουν ξεπεράσει τους 600 τόνους.

    Μεταξύ άλλων κύριων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο κέρδιζαν 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ