• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μerck: Χάπι κατά της Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και το θάνατο κατά 50%

    • Bloomberg
    Μerck: Χάπι κατά του Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και το θάνατο κατά 50%

    Rob Davis, CEO Merck


    Το αντιιικό χάπι molnupiravir κατά του Covid-19 της φαρμακευτική εταιρείας Merck, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% σύμφωνα με ανάλυση κλινικής δοκιμής σε τελευταίο στάδιο, αναφέρει το bloomberg.

    Tα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν στους γιατρούς ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του ιού.

    Ο κολοσσός των φαρμάκων και η Ridgeback Biotherapeutics LP με την οποία συνεργάζεται, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη μελέτη και σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Merck, Rob Davis, σε συνέντευξή του.

    Η Merck σχεδιάζει επίσης να υποβάλει αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.

    «Δεν θα μπορούσαμε να ενθουσιαστούμε περισσότερο με τα αποτελέσματα», είπε ο Davis. «Δεν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο, δεν χρειάζεται να πάτε σε ιατρικό κέντρο για να πάρετε το φάρμακο. Είναι ένα χάπι που μπορείς να πάρεις στο σπίτι».

    Η μετοχή της Merck εκτινάχθηκε κατά 4,9% στην προσυνεδρίαση της Νέας Υόρκης.

    Πού χορηγείται

    Το molnupiravir προορίζεται για χρήση σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που είχαν συμπτώματα για πέντε ή λιγότερες ημέρες και κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Οι εταιρείες ανέφεραν λεπτομερώς την ανάλυση της μελέτης.

    Η κλινική δοκιμή αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Η απόφαση να σταματήσει η έρευνα ελήφθη μετά από σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής και σε συνεργασία με τον FDA, δήλωσε ο Davis.

    Εάν εγκριθεί, το molnupiravir θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό νέο εργαλείο για τη θεραπεία του Covid-19. Ενώ τα φάρμακα γνωστά ως μονοκλωνικά αντισώματα είναι διαθέσιμα για να αποτρέψουν πιο σοβαρές λοιμώξεις, μπορεί να υπάρξει δυσκολία στη χορήγηση τους και η ζήτηση για αυτά έχει αυξηθεί κατά την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων του ιού που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα.

    Το molnupiravir μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια απλούστερη επιλογή για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν τον ιό και θα μπορούσαν να περιορίσουν το συνωστισμό στα νοσοκομεία που έχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των εισαγωγών.

    Η μεγάλη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει προκαλέσει προβλήματα στα συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα, ειδικά σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο.

    Τα αποτελέσματα της ανάλυσης

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων 775 ασθενών που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή από τις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον.

    Περίπου το 7% των ασθενών που έλαβαν το molnupiravir συνέχισαν να νοσηλεύονται ή να πεθαίνουν, έναντι 14% εξ αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

    Κανένας από αυτούς που έλαβαν molnupiravir δεν πέθανε, κατά τις πρώτες 29 ημέρες της μελέτης, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σημειώθηκαν οκτώ θάνατοι.

    Η Merck ανέφερε στη δήλωση της ότι έχει σκοπό να παράγει 10 εκατομμύρια συσκευασίες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναμένονται περισσότερες το 2022.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Merck παρουσίασε άλλα δεδομένα από έρευνες πρώιμου σταδίου που έδειξαν ότι το molnupiravir φαίνεται να αναστέλλει αρκετές σημαντικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

    Διαβάστε επίσης

    Merck: Το αντιπαρασιτικό ιβερμεκτίνη δεν πρέπει να χορηγείται για τη θεραπεία της Covid-19

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ