• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Lloyd’s: Προβλέψεις για ζημιές 203 δισ. δολαρίων στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω πανδημίας

    • Bloomberg

    Bruce Carnegie-Brown, πρόεδρος Lloyd’s


    Η Lloyd’s του Λονδίνου, η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως, εκτιμά ότι ο κλάδος των ασφαλειών θα επιβαρυνθεί φέτος με περίπου 203 δισ. δολάρια ζημιές λόγω της πανδημίας.

    Οι προβλεπόμενες απώλειες περιλαμβάνουν περίπου 107 δισ. δολάρια αποζημιώσεις, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, αναφέρει η Lloyd’s σε δήλωση της. Το κόστος των αποζημιώσεων είναι ισοδύναμο με μερικούς από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες των τελευταίων ετών και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν ο ιός δεν περιοριστεί, ανέφερε η Lloyd’s.

    «Μόλις γίνει ξεκάθαρη η κλίμακα και η πολυπλοκότητα του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19, το συνολικό κόστος για την παγκόσμια βιομηχανία ασφάλισης ζημιών είναι πιθανό να ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα ιστορικά γεγονότα», δήλωσε.

    Η πανδημία, η οποία έχει μολύνει τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 300.000, αποτέλεσε για την ασφαλιστική βιομηχανία τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα. Ενώ πυροδοτεί καταιγισμό οικονομικών αξιώσεων που σχετίζονται με ακυρώσεις εκδηλώσεων, διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων και άλλα κόστη, το ξέσπασμα του ιού οδηγεί σε μία παγκόσμια ύφεση που θέτει παράλληλα σε κίνδυνο την πληρωμή πολλών ασφαλίστρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Καθώς οι οικονομίες “σταματούν”, πολλοί Ευρωπαίοι ασφαλιστές απέσυραν τις αρχικές τους προβλέψεις για τα κέρδη τους και ανέστειλαν τη διανομή μερισμάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία γενικών ασφαλίσεων Hiscox Ltd. ήταν στο πρώτο κύμα εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν τις δημόσιες αγορές για πρόσθετα κεφάλαια.

    Η Lloyd’s εκτιμά ότι θα πληρώσει κατά προσέγγιση από 3 δισεκατομμύρια έως 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πελάτες διεθνώς, ποσά που κυμαίνονται σε παρόμοια κλίμακα με αυτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    “Αυτό που είναι ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η μείωση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων καθώς και η ταυτόχρονη δημιουργία υποχρεώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας  Bruce Carnegie-Brown σε συνέντευξη.



    ΣΧΟΛΙΑ