• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Λύθηκε, ύστερα από 34 χρόνια, το μυστήριο της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε

    • Bloomberg
    ουλωφ-παλμε

    Ο δολοφονηθείς πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε


    Ύστερα από 34 χρόνια συνωμοσιολογίας, η σουηδική αστυνομία λέει ότι ξέρει πλέον ποιος δολοφόνησε τον πρώην πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε.

    Σε ενημέρωση στη Στοκχόλμη, η οποία αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον, ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ο άνθρωπος που σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε ήταν ο Στιγκ Ένγκστρομ, πρώην εργαζόμενος της Skandia, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από είκοσι χρόνια.

    Με την ανακοίνωση, η σουηδική αστυνομία ευελπιστεί ότι λύθηκε, επιτέλους, το μυστήριο που περιέβαλε τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986.

    Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λεβέν, χαιρέτισε την αποκάλυψη ως σημαντικό γεγονός για ολόκληρη τη Σουηδία, που έρχεται να κλείσει μια εθνική «πληγή».

    Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε υπήρξε μια σημαδιακή στιγμή στην ιστορία της χώρας. Το δε εθνικό τραύμα που ακολούθησε γινόταν όλο και βαθύτερο όσο οι έρευνες της αστυνομίας δεν οδηγούσαν πουθενά. Τα ντοκιμαντέρ, οι θεωρίες συνωμοσίας και τα άρθρα που έκαναν την εμφάνισή τους κατά καιρούς, στην προσπάθεια να λυθεί το αίνιγμα της υπόθεσης, δεν είχαν τέλος.

    Το 1989, για τον θάνατο του Ούλοφ Πάλμε καταδικάστηκε ο Κρίστερ Πέτερσον (Christer Pettersson), ένας άνθρωπος με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ο οποίος όμως αθωώθηκε στη συνέχεια και πλέον έχει πεθάνει. Το επεισόδιο αυτό ακολούθησε μια περίοδος έντονης σεναριολογίας, συμπεριλαμβανομένης μιας θεωρίας ότι ο Πάλμε -Σοσιαλδημοκράτης αριστοκρατικής καταγωγής που βοήθησε να οικοδομηθεί το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας- δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς στους κόλπους της αστυνομίας. Στο μεταξύ, την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβαν κατά καιρούς πάνω από 100 άτομα.

    Ο Ένγκστρομ υπήρξε και αυτός πρωταγωνιστής διαφόρων σεναρίων. Τα γραφεία της Skandia ήταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ο ίδιος ήταν μεταξύ των μαρτύρων που κλήθηκαν να καταθέσουν μετά τη δολοφονία.

    Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε έγινε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 1986. Ο δολοφόνος πλησίασε τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στη γωνία ενός ήσυχου δρόμου την ώρα που επέστρεφαν σπίτι από τον κινηματογράφο. Το όπλο του εγκλήματος, ένα Magnum .357- δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα.

    Να σημειωθεί ότι το αρχείο της υπόθεσης καταλαμβάνει συνολικά 250 μέτρα στα ράφια της αστυνομίας



    ΣΧΟΛΙΑ