• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κορονοϊός: Απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον


    Οι παγκόσμιες αποφάσεις των lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν σε ένα ευρέως εμφανές όφελος για το κλίμα: καθαρότερο αέρα στην Κίνα και την Ευρώπη. Όμως, οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης υγείας δεν ήταν μόνο θετικές για το περιβάλλον.

    Στις ΗΠΑ, ορισμένες πόλεις έχουν σταματήσει τα προγράμματα ανακύκλωσης, καθώς οι υπάλληλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε κέντρα ανακύκλωσης. Σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ευρωπαϊκά έθνη, οι επιλογές διάθεσης αποβλήτων έχουν ανατραπεί. Η Ιταλία απαγόρευσε στους κατοίκους που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 να διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους.

    Η βιομηχανία έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να ανατρέψει τις απαγορεύσεις που υπάρχουν για σακούλες μιας χρήσης, παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης μπορούν ακόμα να φιλοξενήσουν ιούς και βακτήρια.

    Οι επιχειρήσεις που κάποτε ενθάρρυναν τους καταναλωτές να φέρνουν τις δικές τους τσάντες ή τα ποτήρια τους, στρέφονται όλο και περισσότερο σε συσκευασίες μιας χρήσης. Στις αρχές Μαρτίου, η Starbucks ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων.

    Με τους καταναλωτές της Κίνας να παραμένουν στα σπίτια τους, έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων, καθώς οι καταναλωτές όλο και περισσότερο ψωνίζουν online και παραγγέλνουν γεύματα, τα οποία συνοδεύονται από πολλές συσκευασίες.

    Τα ιατρικά απόβλητα είναι επίσης σε άνοδο. Τα νοσοκομεία στην Wuhan παρήγαγαν κατά μέσο όρο πάνω από 200 τόνους τέτοιων αποβλήτων την ημέρα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, από τον προηγούμενο μέσο όρο που ήταν κάτω των 50 τόνων.

    Η Κίνα ζήτησε από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων να ενισχύσουν τις εργασίες απολύμανσης τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού μέσω των λυμάτων, κυρίως με την αυξημένη χρήση χλωρίνης. Κάποια ποσότητα αυτού του τοξικού χημικού έχει βρει δίοδο στο πόσιμο νερό του κράτους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι η συγκέντρωση είναι κάτω από το τρέχον επιτρεπόμενο όριο των 0,3 χιλιοστογράμμων ανά λίτρο.

    “Εκείνοι που γιορτάζουν για τις περιβαλλοντικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 είναι κοντόφθαλμοι”, δήλωσε ο Li Shuo, σύμβουλος της παγκόσμιας πολιτικής της Greenpeace στο Πεκίνο. “Η ρύπανση μπορεί να μειωθεί προσωρινά, αλλά αυτό δεν αποτελεί βιώσιμο, μόνιμο τρόπο  καθαρισμού του περιβάλλοντός μας. Την ίδια ώρα, η κρίση του ιού φέρνει άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν”.



    ΣΧΟΛΙΑ