• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων προειδοποιεί: Είναι καιρός να πανικοβληθούμε

    Ο διαχειριστής Μάικ Ρίντελ της Allianz


    Οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για τη δυσμενή τροπή που μπορεί να πάρει η εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού παγκοσμίως και η αναταραχή έχει μόλις αρχίσει, προειδοποιεί ο διαχειριστής ενός fund που έχει καταφέρει να «κατατροπώσει» το 98% των ομοειδών του.

    Η προειδοποίηση έρχεται από τον διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Allianz Global Investors, Μάικ Ρίντελ, ο οποίος επιβλέπει κεφάλαια ύψους 4,7 δισ. δολαρίων για την εταιρεία. «Η ταχύτητα επαναπροσδιορισμού του κινδύνου στις αγορές είναι εμφανώς δραματική, αλλά οι αγορές απλά από εκεί που δεν λάμβαναν υπόψη κανέναν κίνδυνο, τώρα υπολογίζουν σε έναν μέτριο κίνδυνο», δήλωσε ο Ρίντελ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Εκεί που θεωρούμε ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν μεταβολές είναι η μεταβλητότητα», πρόσθεσε.

    Το Strategic Bond Fund του Ρίντελ, το οποίο διαχειρίζεται μαζί με τον Κάσπερ Μπρζέζνιακ, κατατρόπωσε το 98% των αντιπάλων του τον μήνα που μας πέρασε, σε μία περίοδο που οι αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά ρεκόρ, βουτιά στα χρηματιστήρια, την κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας στις χρηματαγορές και αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης μείωσης από την αμερικανική Federal Reserve.

    Ο διαχειριστής της Allianz, ο οποίος έχει έδρα το Λονδίνο, προετοιμάζεται για ένα ταρακούνημα στις αγορές εδώ και αρκετούς μήνες και θεωρεί πως η διόρθωση που παρατηρείται είναι ακόμη υπερβολικά ήπια. Ο ίδιος πιστεύει πως θα συνεχιστούν οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος και πως οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων θα είναι εκείνες που θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, καθώς βλέπει σημαντικές πιθανότητες η Fed να μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

    «Αν τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία βουλιάξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να θεραπεύσουν κοροναϊούς και ότι αγορές όπως η αγορά συναλλάγματος και των εταιρικών ομολόγων δεν έχουν δει ακόμη διόρθωση», επισήμανε ο Ρίντελ.

    Ο ιός εξαπλώθηκε από την Κίνα σε δεκάδες χώρες, με τα κρούσματα να πλησιάζουν πλέον τα 100.000 και τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 3.300. Οι κυβερνήσεις σε Ασία και Ευρώπη έχουν δεσμευθεί να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα άνω των 50 δισ. δολαρίων και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε έκτακτες δαπάνες 7,8 δισ. δολαρίων.

    Ο φόβος μετάδοσης του ιού και επιβολής μέτρων αυτοπεριορισμού έχει πλήξει σοβαρά το οικονομικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% και προειδοποίησε ότι ο ιός ωθεί την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά στη σμίκρυνση.

    «Είναι οι καραντίνες και ουσιαστικά το λουκέτο που μπαίνει σε μεγάλα κομμάτια της παγκόσμιας οικονομίας που προκαλεί σημαντική οικονομική και χρηματοοικονομική καταστροφή», τόνισε ο Ρίντελ. Πρόσθεσε δε ότι το βασικό του σενάριο είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά από εδώ και πέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ