• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κυρώσεις σε πρώην CEO ελβετικής τράπεζας για insider trading

    • Bloomberg


    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος μιας ελβετικής τράπεζας έχει τιμωρηθεί από την εποπτική αρχή της χώρας για insider trading στο όνομα της συζύγου του, καθώς και για άλλες “σοβαρές παραβιάσεις του νόμου”.

    “Ο άνδρας πραγματοποίησε συναλλαγές με μετοχές μιας εισηγμένης εταιρείας χρησιμοποιώντας το λογαριασμό της συζύγου για αρκετά χρόνια, παραβιάζοντας τις εσωτερικές οδηγίες της τράπεζας του, δήλωσε η αρχή χρηματοπιστωτικής εποπτείας της Ελβετίας (Finma), την Παρασκευή. Το όνομα της τράπεζας και του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της δεν αποκαλύφθηκαν, όπως συμβαίνει συχνά στην Ελβετία.

    Τα παράνομα κέρδη ύψους 730.000 ελβετικών φράγκων (752.000 δολαρίων) κατασχέθηκαν και το στέλεχος αντιμετωπίζει επίσης τετραετή απαγόρευση από εργασίες διαχείρισης και εξαετή απαγόρευση κατοχής μετοχών, δήλωσε ο ρυθμιστικός φορέας.

    Η εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών δεν ήταν έγκλημα στην Ελβετία μέχρι το 1988 και μολονότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν θεσπίσει πιο αυστηρές τις ποινές, παραμένουν χαλαρές σε σχέση με όσα ισχύουν στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο για ανάλογες περιπτώσεις. Ενώ η Finma αναφέρει ότι συντονίζει τις έρευνες με Ελβετούς εισαγγελείς όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο ή είναι εφικτό, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η υπόθεση παραπέμφθηκε στις τοπικές δικαστικές αρχές για ποινική δίωξη.

    Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που είχε αποκτήσει λόγω του ρόλου του στην τράπεζα και είχε αποκαλύψει αυτές τις προνομιακές πληροφορίες και σε άλλους, δήλωσε η Finma. Τις χρησιμοποιούσε και συστηματικά παραβίαζε τους κανόνες συμμόρφωσης της τράπεζας “μέσω άλλων ιδιωτικών εμπορικών δραστηριοτήτων”, δήλωσε η Finma.



    ΣΧΟΛΙΑ