• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Και όμως! Ο Μπιλ Γκέιτς πιέζει για υψηλότερους φόρους στους μεγιστάνες του πλούτου

    • Bloomberg


    Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp. Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία με περιουσία αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με τη δέσμευση να δωρίσει μεγάλο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, η περιουσία του υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποτέλεσμα των θεαματικής ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών και των ευνοϊκών φορολογικών πολιτικών.

    Έτσι, στο τέλος της δεκαετίας, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε ότι επιθυμεί οι “συνάδελφοι” του, δισεκατομμυριούχοι να πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

    Οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα πρέπει να κλείσουν τα κενά, να αυξήσουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών έτσι ώστε να ισούνται με το ποσοστό επί του εισοδήματος από το εργατικό δυναμικό, έγραψε ο Γκέιτς σε ένα post για το τέλος του έτους. Κάλεσε επίσης τα κράτη και τις τοπικές κυβερνήσεις να καταστήσουν τους φόρους τους “δικαιότερους” και επανέλαβε την υποστήριξή του για την ύπαρξη φόρου εισοδήματος του κράτους στην Ουάσιγκτον, όπου ζει.

    “Έχω επιβραβευτεί δυσανάλογα για την εργασία που έκανα – ενώ πολλοί άλλοι δουλεύουν εξίσου σκληρά για να πετύχουν”, έγραψε. “Γι ‘αυτό είμαι υπέρμαχος ενός φορολογικού συστήματος με βάση το οποίο, αν έχετε περισσότερα χρήματα, πληρώνετε ένα υψηλότερο ποσοστό στους φόρους. Και νομίζω ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από όσα πληρώνουν σήμερα, και αυτό περιλαμβάνει και τη Μελίντα και εμένα”.

    Ο Γκέιτς, 64 ετών, έχει περιουσία καθαρής αξίας 113,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires, την κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Το 2010, ο Μπιλ και η Μελίντα ανακοίνωσαν τη δημιουργία του Giving Pledge με τον Γουόρεν Μπάφετ και ζήτησαν από άλλους δισεκατομμυριούχους να υπογράψουν για να δώσουν τμήματα της περιουσίας τους. Μέχρι το Μάιο, 204 άτομα από 23 χώρες είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν.

     

    Gates's fortune has steadily climbed throughout the past decade

    Σε μια εκδήλωση τον Νοέμβριο, ο Γκέιτς εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον φόρο περιουσίας που πρότειναν οι υποψήφιοι για την προεδρία Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς. Σε δημοσίευση στο blog του, ο Γκέιτς δήλωσε ότι δεν θα λάβει θέση σχετικά με τις διάφορες προτάσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

    “Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε το σύστημά μας πιο δίκαιο, χωρίς να θυσιάζουμε το κίνητρο να καινοτομούμε”, είπε. “Οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο 1% των πλουσιότερων μπορούν να πληρώσουν πολύ περισσότερο πριν σταματήσουν να εργάζονται ή να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στη δεκαετία του ’70, όταν ο Πολ Άλεν και εγώ ξεκινούσαμε την Microsoft, οι φορολογικοί συντελεστές ήταν σχεδόν διπλάσιοι από το υψηλότερο ποσοστό που υπάρχει σήμερα. Αυτό δεν επηρέασε το κίνητρό μας να οικοδομήσουμε μια μεγάλη εταιρεία. “

     



    ΣΧΟΛΙΑ