• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Καταρρέουν οι αγορές: Απώλειες 330,6 δισ. δολαρίων για το καναδικό χρηματιστήριο μέσα σε 14 συνεδριάσεις


    Απώλειες 454,2 δισ. δολαρίων Καναδά (330,6 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) έγραψε μέσα σε μόλις 14 συνεδριάσεις το καναδικό χρηματιστήριο, υπό το βάρος της εξάπλωσης του κορονοϊού και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

    Ο δείκτης S&P/TSX έχει υποχωρήσει κατά 20% από το υψηλό στο οποίο έκλεισε στις 20 Φεβρουαρίου, περνώντας ουσιαστικά σε bear market, μετά από μια ανοδική κίνηση που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

    «Στον φόβο για την επιδημία ήρθαν να προστεθούν το σοκ του πετρελαίου και η αναταραχή που επικρατεί στις αγορές αυτήν την εβδομάδα», δηλώνει η Candice Bangsund, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων στη Fiera Capital. «Η απουσία ορατότητας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη υποδηλώνει ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως μεσοπρόθεσμα θα επικρατήσει μεταβλητότητα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να χωνέψουν την πληθώρα όσων μαθαίνουν για τον ιό», προσθέτει.

    Το καναδικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από τον πόλεμο τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δύο χώρες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις παραγωγής. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα είναι ένα ακόμη βαρύ πλήγμα για τη χώρα, που παράγει περίπου το 9% του ΑΕΠ της από την ενέργεια. Τη Δευτέρα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου βυθίστηκε πάνω από 10%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός είναι πανδημία, βύθισε σε περιδίνηση τις αγορές αυτήν την εβδομάδα, με τον δείκτη S&P/TSX να χάνει περίπου 12%.

    Σημειώνεται πως στις 11 Μαρτίου ο Καναδάς είχε 93 κρούσματα κορονοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ