• ΑΓΟΡΕΣ

    Χάος στη Wall Street μετά την κήρυξη πανδημίας: Σε bear market ο Dow Jones με βουτιά 5,86%

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Χάος επικράτησε για μια ακόμα ημέρα στη Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος χαρακτήρισε «πανδημία» της εξάπλωση της Covid-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊο.

    Πλέον τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται, επισήμως, σε πάνω από 118.000 χιλιάδες, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.000. Την ίδια ώρα, η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών μεγάλωσε μετά την εκτίμηση της Goldman Sachs πως το πολυετές ράλι της Wall Street τελείωσε.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 23,553.22 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 1.464,94 μονάδων ή -5,86%. Πλέον ο δείκτης είναι και επίσημα σε έδαφος bear market.

    O S&P 500 έκλεισε στις 2.741,38 μονάδες με απώλειες 140,85 μονάδων ή -4,89%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 7.952,05 μονάδες με βουτιά 392,20 μονάδων ή -4,70%.

    Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με πτώση, με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Boeing (-18,15%), έπειτα και από το δημοσίευμα του Reuters ότι σκοπεύει να αποσύρει το υπόλοιπο από υφιστάμενο δάνειο 13,8 δισ. δολαρίων. Διψήφια ήταν και η πτώση για την μετοχή της Dow Inc., κλείνοντας στο  -10,86%.

    Νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Κοστιν επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην Goldman Sachs Group Inc δήλωσε ότι η 11-ετής αγορά ταύρων (bull market) στις ΗΠΑ σύντομα θα είναι ιστορία.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Κόστιν μείωσε την πρόβλεψη για τον S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Όπως αναφέρει τα κέρδη του δείκτη θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 12% σε καθένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται και η εξάπλωση του κορωναϊού πλήττει τις επιχειρήσεις.

    Με την πτώση των κερδών και την επιδείνωση του κλίματος, ο Κόστιν αναμένει ότι ο δείκτης S&P500 θα πέσει στις 2.450 μονάδες έως τα μέσα του 2020. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση 15% από το τελευταίο κλείσιμο και πτώση 28% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί σημαίνει επίσης ότι οι μετοχές θα έχουν εισέλθει σε bear market.

    «Θεωρούμε ότι η bull market του S&P500 θα τελειώσει σύντομα», έγραψε ο Κόστιν σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Υπάρχει ορατή επιδείνωση των βασικών στοιχείων.»

    Ο Κόστιν συντάσσεται με τον Τζόναθαν Γκόλουπ της Credit Suisse Group AG στην επιφυλακτική στροφή έναντι των μετοχών εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων στα εταιρικά κέρδη. Είχε μειώσει τις εκτιμήσεις κερδών του δείκτη για το 2020 σε $ 157 ανά μετοχή από $ 165. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είχε εκτιμήσει κέρδη 174 δολαρίων ανά μετοχή.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μετοχές. Τα πράγματα θα βελτιωθούν στο δεύτερο μισό καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας θα υποχωρούν και τα κέρδη θα ανακάμπτουν, σημειώνει. Παρά τη μείωση της τιμής στόχου για τον S&P 500 κατά 200 μονάδες στις 3.200 μονάδες, ο Κόστιν συνεχίζει να εκτιμά ότι ο δείκτης θα καταγράψει κέρδη 11% έναντι του επιπέδου που έκλεισε χθες.

    «Πιθανότατα αργότερα μέσα στο έτος θα γεννηθεί μια νέα bull market», έγραψε o Κόστιν.

    Παράλληλα όπως μεταδίδει το CNBC οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μία συνεδρίαση μεταβλητότητας και ενώ το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες μηδενικό φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέχρι τέλος του χρόνου χωρίς ωστόσο να παρέχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το μέτρο, γεγονός που βέβαια δεν διέφυγε της προσοχής των επενδυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ