• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Inditex (Zara): Πτώση εσόδων λόγω των κλειστών καταστημάτων αλλά αύξηση κατά 77% των online πωλήσεων

    • Bloomberg
    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara

    Amancio Ortega. Μέτοχος Zara


    H Inditex, μητρική της αλυσίδας ένδυσης Zara, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν μέχρι τώρα το τρέχον τρίμηνο καθώς τα καταστήματα της παραμένουν κλειστά, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνει στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15% τον Φεβρουάριο και κατά 4% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με βάση τις τοπικές ισοτιμίες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 40% στα 4,55 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση μέχρι τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανάμεναν 4,77 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα από τις online πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 77% και αποτέλεσαν το 1/3 των συνολικών πωλήσεων το προηγούμενο έτος. Η  Inditex πέτυχε τον στόχο της για πραγματοποίηση του 25% των εσόδων της από το ηλεκτρονικό εμπόριο δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματίσει, καθώς οι πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών.

    Ο όμιλος επένδυσε περισσότερα από τους ανταγωνιστές της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και μπορεί να παραδώσει ενδύματα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

    Μέχρι την Δευτέρα, το 15% των καταστημάτων της Inditex παρέμεναν κλειστά λόγω των περιορισμών. Η εταιρεία λιανικής, ωστόσο, αναμένει βελτίωση τον επόμενο μήνα, καθώς εκτιμά ότι το 100% των καταστημάτων της θα ανοίξουν. Εκτός από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές που βρίσκονται τώρα σε lockdown, τα έσοδα της ενισχύθηκαν κατά 2% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

    Τα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κατά περίπου 30%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη απώλεια των εκτιμήσεων για τα κέρδη της εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον Geoff Ruddell, αναλυτή της Morgan Stanley.

    Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί παρελθόν και το αποδίδουν στην πανδημία, τόνισε.

    Η μετοχή της εταιρείας παρουσίασε οριακή μεταβολή νωρίτερα στην αγορά της Μαδρίτης. Τον περασμένο μήνα κατέγραψε κέρδη 13%.

    Διαβάστε ακόμα:

    SoftOne EINVOICING & myDATA στα καταστήματα ZARA

    Amancio Ortega: Το επιτυχημένο «στοίχημα» του ιδρυτή της Zara που διπλασίασε τα κεφάλαια του

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ