ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν θα βοηθήσουμε καμία τράπεζα, δεν θα σώσουμε καμία κατασκευαστική, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις η τουρκική κυβέρνηση, γυρίζοντας την πλάτη στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας με τα «κόκκινα» δάνεια.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε ουσιαστικά νέα μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η μείωση θα είναι «σημαντική» και θα οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες για τα δάνεια που χορηγούν, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.
Την ίδια ώρα, με το 50% των προβληματικών δανείων στη χώρα, συνολικού ύψους 400 δισ. τουρκικών λιρών (72 δισ. δολαρίων) να έχει ήδη ρυθμιστεί, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην καλύψει καμία ζημία, σε καμία τράπεζα, από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Ο βαθμός επιτυχίας θα εξαρτηθεί από τις ίδιες», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα «δεν πρέπει να πάρει τον εύκολο δρόμο».
Οι δηλώσεις Αλμπαϊράκ έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για τη ρύθμιση των δανείων τους και ενώ η οικονομία προσπαθεί να πάρει φόρα μετά την ύφεση στην οποία είχε βυθιστεί.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν προσπαθεί να τονώσει τις χορηγήσεις δανείων, έστω κι αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται συνεχώς και η κερδοφορία των τραπεζών μειώνεται.
Σε ό,τι αφορά τέλος τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε τέλμα, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι δεν αποτελεί «συστημικό» κίνδυνο για τις τράπεζες, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να σώσει καμία επιχείρηση στον κλάδο ή στην αγορά ακινήτων, αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Νέες ρυθμίσεις για το έργο επέκτασης
- Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Προτρέπει τους μετόχους της Genco να ψηφίσουν τους έξι υποψηφίους της στη ΓΣ
- BBC: Πετρελαϊκοί κολοσσοί και τράπεζες – Όλες οι εταιρείες που βγάζουν δισεκατομμύρια από τον πόλεμο στο Ιράν
- Commerzbank: Ανεβάζει τον πήχη για τα κέρδη και εντείνει την άμυνα απέναντι στην UniCredit
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.