• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η τιμωρός των διεφθαρμένων πολιτικών της Ρουμανίας τελικά αποκαθηλώνεται


    Η Laura Codruta Kovesi ήταν το πρόσωπο των προσπαθειών της Ρουμανίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Αυτήν την εβδομάδα, ο ρόλος της σε μία σταυροφορία που έχει οδηγήσει στη φυλάκιση εκατοντάδων διεφθαρμένων αξιωματούχων σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης έφτασε στο τέλος της.

    Υπακούοντας σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος Klaus Iohannis απέλυσε την Kovesi, την επικεφαλής εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, τη Δευτέρα. Σκληρός αντίπαλος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που φαίνονται να βλάπτουν τη νομοθετική τάξη, ο Iohannis είχε προσπαθήσει να την προστατεύσει. Τελικά υπέκυψε υπό την απειλή της αποβολής από το κυβερνών κόμμα.

    Η μάχη για τα δημοκρατικά στάνταρ αντανακλά διαφωνίες που μαίνονται ανάμεσα στην ΕΕ και άλλα πρώην κομμουνιστικά μέλη της, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ρουμανίας κατά της χαλάρωσης των ποινών για διαφθορά στη νομοθεσία, που πιθανόν επίσης να βοηθήσουν τoν de facto ηγέτη Liviu Dragnea να ανατρέψει μία πρόσφατη καταδίκη για κατάχρηση εξουσίας. Το θέμα αυτό πολώνει την πολιτική σκηνή στη χώρα της Μαύρης Θάλασσας με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους, όπου ο Iohannis είναι εγκλωβισμένος σε μία αναμέτρηση με τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

    Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τη νομοθεσία αποτελεί απόδειξη ότι αναζητούν προστασία για τις προηγούμενες, τις τωρινές και τις μελλοντικές τους πράξεις”, είπε η Kovesi. “Το σημερινό επεισόδιο δεν είναι ήττα – η διαφθορά μπορεί να νικηθεί!”.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια η Kovesi και οι 330 συνεργάτες της έχουν ερευνήσει 60 κορυφαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων έναν πρωθυπουργό, και πάνω από 40 βουλευτές και άλλους πλούσιους Ρουμάνους. Η επιχείρησή της έχει αποφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και την έχει κάνει πρώτο όνομα. Έχει βρεθεί αντιμέτωπη με επιθέσεις από την κυβέρνηση, ένα γεγονός που, σύμφωνα με συνέντευξή της φέτος, “μας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”.

    Μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, η Ρουμανία τα πάει καλύτερα μόνο από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στην ετήσια μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αυξάνει το όριο του πταίσματος και μειώνει τη μέγιστη ποινή που μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιωματούχοι σημαίνει ότι “η διαφθορά θα μείνει σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητη”, ανέφερε την Πέμπτη η Commerzbank AG σε σημείωμά της. Ο Iohannis έχει δεσμευθεί να αναπέμψει τις αλλαγές.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να σταματήσουν οι άδικες προσαγωγές με πολιτικά κριτήρια. Έχουν στοχοποιήσει από καιρό την Kovesi, μία 45χρονη από την Τρανσυλβανία.

    Διπλή καταδίκη

    Ο Dragnea καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών τον περασμένο μήνα επειδή το Δημόσιο πλήρωνε δύο υπαλλήλους του που δεν επιτελούσαν κανένα έργο για το κράτος. Υπέβαλε έφεση για την καταδικη του, τη δεύτερη, έχοντας ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση με αναστολή το 2016 για νοθεία σε δημοψήφισμα. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, διοικώντας αντίθετα τη χώρα από το πόστο του ηγέτη του κόμματος και από το ρόλο του ως προέδρου της Βουλής.

    Ο Dragnea υποστήριξε πως οι ενέργειες του Iohannis τη Δευτέρα σημαίνουν ότι βραχθυπρόθεσμα δεν θα τεθεί εκτός κόμματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Tudorel Toader θα προτείνει έναν αντικαταστάτη της Kovesi, πιθανότατα έως τις αρχές Αυγούστου. Ο υποψήφιος πρέπει να εγκριθεί από τον Iohannis, που αντιμετωπίζει την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά και επανέλαβε τη στήριξή του στη μάχη κατά της διαφθοράς, της οποίας η μοίρα όλο και περισσότερο στέκει στην κόψη του ξυραφιού.

    Είναι σαφώς ένα πλήγμα στη μάχη κατά της διαφθοράς”, είπε από τηλεφώνου ο Paul Ivan, ένας αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες. “Είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης κατά της νομοθετικής τάξης στη Ρουμανία, με βάση τα προσωπικά συμφέροντα ενός μέρους της πολιτικής τάξης”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχεται «τσουνάμι» φόρων 11 δισ. από τέλος Ιουλίου-Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση Στουρνάρα για την κρίση στην Attica Bank και τι δηλώνουν στο mononews πηγές που απηχούν τις απόψεις του κεντρικού τραπεζίτη



    ΣΧΟΛΙΑ