• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Σαουδική Αραβία μειώνει κατακόρυφα τις εξαγωγές πετρελαίου

    Saudi Aramco


    Σε σημαντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ασία τον Ιούνιο και σε ακόμη πιο επιθετική μείωση προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προχωρά η Σαουδική Αραβία, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

    Το μεγαλύτερο μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη διστακτική ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά του αργού πετρελαίου, μετά την κατάρρευση της ζήτησης για ενέργεια και την τεράστια κρίση που βίωσε η αγορά λόγω της πανδημίας. Οι Σαουδάραβες μειώνουν εθελοντικά την προσφορά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας να απορροφηθεί η πλεονάζουσα προσφορά που έχει έχει οδηγήσει τις τιμές περισσότερο από 50% κάτω φέτος.

    Σύμφωνα με traders που ειδοποιήθηκαν από την ίδια την εταιρεία, η κρατική Saudi Aramco θα μειώσει τον Ιούνιο τις εξαγωγές της προς τουλάχιστον δώδεκα πελάτες της στην Ασία. Η Aramco σχεδιάζει μάλιστα ακόμη βαθύτερες μειώσεις στις ποσότητες του αργού που θα στείλει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης.

    «Είναι πολιτικά σημαντικό για τις ΗΠΑ και τον Τραμπ» ότι οι Σαουδάραβες θα στέλνουν λιγότερο πετρέλαιο στη λεκάνη του Ατλαντικού, δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Petromatrix στην Ελβετία. «Δείχνει επίσης στους Ρώσους ότι οι Σαουδάραβες δεν επιδιώκουν να συντρίψουν την ευρωπαϊκή αγορά», πρόσθεσε.

    Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να μειωθεί μετά την άνοδο ρεκόρ που σημείωσε τον Απρίλιο. Οκτώ από τα 12 διυλιστήρια στην Ασία που είδαν τις προμήθειές τους να μειώνονται ανέφεραν ότι οι μειώσεις ήταν σημαντικές, της τάξης του 20%-30% ή περισσότερο, από τις ποσότητες που προέβλεπαν τα συμβόλαιά τους.

    Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο, ωστόσο, στον περιορισμό των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. και την Ευρώπη, όπου οι αγοραστές θα λάβουν μόνο το 50% περίπου των όγκων που συνήθως αγοράζουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ορισμένοι αγοραστές ενδέχεται να δουν τις παραγγελίες τους να κόβονται έως και 70%.

    Η μείωση των πωλήσεων προς τις ΗΠΑ μπορεί να ωφελήσει τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου ενόψει εκλογών. Ο πρόεδρος έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία και βοήθησε να ενορχηστρωθεί η συμφωνία μείωσης της παραγωγής που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ ΟΠΕΚ και συμμάχων, όπως η Ρωσία.



    ΣΧΟΛΙΑ