• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι πλουσιότεροι Βρετανοί χάνουν περίπου 1 δισ. δολάρια ο καθένας φέτος. Ποια γυναίκα δισεκατομμυριούχος έγινε πιο ισχυρή

    Jim Ratcliffe


    Οι 15 πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας -από τον επιχειρηματία του κλάδου χημικών Jim Ratcliffe μέχρι τον κοσμηματοπώλη Laurence Graff — έχουν χάσει συνολικά 16 δισ. δολάρια από την καθαρή αξία της περιουσίας τους από τις αρχές του 2020.

    Ο Ratcliffe, ο πιο πλούσιος Βρετανός, έχει δεχθεί το πιο ισχυρό χτύπημα, καθώς είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 24% στα 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Βloomberg Billionaires Index. Ο μεγιστάνας με τις ηλεκτρικές σκούπες, James Dyson έχει χάσει περίπου 2,4 δισ. δολάρια και ο επικεφαλής του ομίλου Virgin, Richard Branson μετράει απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να περισώσει την αυτοκρατορία ταξιδιών και αναψυχής που έχει δημιουργήσει, η οποία πλήττεται από την πανδημία.

    Η ομάδα -14 από τους οποίους είναι άνδρες- εξακολουθεί να διαθέτει περιουσία συνολικής αξίας 103 δισ. δολαρίων. Η μοναδική γυναίκα στη λίστα, η αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας αθλητικών στοιχημάτων, Denise Coates, διανύει την καλύτερη χρονιά από όλους. Η περιουσία της ανέρχεται στα 6,5 δισ. δολάρια και είναι πλέον 5η στη λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς, από την 12η θέση που ήταν ένα χρόνο πριν.

    Τα μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας αναμένεται να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπου 300 δισεκατομμύρια λίρες (365,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με την πρόβλεψη 55 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό του Μαρτίου. Ο υπουργός Rishi Sunak λέγεται ότι εξετάζει την αύξηση των φόρων, ενώ άλλοι ζητούν επιβολή φόρου στους πλούσιους μετά την κρίση.

    Ωστόσο, μερικοί από τους Βρετανούς μεγιστάνες μπορεί να γλυτώσουν την φορολογία. Ο Ratcliffe, ο οποίος δημιούργησε τον κολοσσό χημικών Ineos, σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε στο Μονακό. Ο Branson ζει σε ένα ιδιωτικό νησί της Καραϊβικής.

    Denise Coates



    ΣΧΟΛΙΑ