• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μυστηριώδης άνοδος μίας μετοχής που δημιούργησε έναν νέο δισεκατομμυριούχο

    • Bloomberg

    Nico Purnomo Po, Pollux Properties CEO


    Ρωτήστε τον Nico Purnomo Po για την άνοδο-ρεκόρ των μετοχών που τον μετέτρεψαν στο τελευταίο δισεκατομμυριούχο της Ινδονησίας και θα σας πει ότι η αγορά ανταμείβει την ικανότητα της εταιρείας ακινήτων να ολοκληρώνει μεγάλα έργα σε προνομιακές τοποθεσίες.

    “Υπήρξαν ανησυχίες πριν για το αν μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στους πελάτες, αλλά έχουμε αποδείξει την αξία μας”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο 37χρονος Nico, COO και βασικός μέτοχος της PT Pollux Properti Indonesia.

    Άλλοι αναλυτές της αγοράς δεν είναι το ίδιο σίγουροι. Σύμφωνα με τη δική τους άποψη τα κέρδη πάνω από 500% που κατέγραψε από τα μέσα Ιουλίου η μετοχή της Pollux Properti θυμίζει το πρόσφατο παράδειγμα ενός τίτλου χαμηλής εμπορευσιμότητας που διαπραγματεύεται υψηλότερα από τα θεμελιώδη μεγέθη της. Το ράλι που σημείωσε ήταν το μεγαλύτερο ανάμεσα στις πάνω από 4.700 μετοχές του δείκτη Bloomberg World Index, και οδήγησε στην αύξηση της αποτίμησης της εταιρείας 34 φορές υψηλότερα από το καθαρό ενεργητικό της και 10 φορές υψηλότερα από το μέσο όρο της συγκεκριμένης βιομηχανίας στην Ινδονησία.

    Η ημερήσια εμπορευσιμότητα της μετοχής κατά την περίοδο της ανόδου ήταν κατά μέσο όρο 70.000 δολάρια, δηλαδή όχι αρκετή ώστε να δικαιολογεί τόσο μεγάλη άνοδο της τιμής της.

    “Οι μετοχές έχουν πολύ λίγη ρευστότητα, οπότε η τιμή μπορεί να μην αντικατοπτρίζει απαραιτήτως τα θεμελιώδη της εταιρείας”, δήλωσε ο John Teja, διευθυντής της PT Ciptadana Sekuritas στην Τζακάρτα.

    Ο Christopher Andre Benas, αναλυτής στη Τζακάρτα ο οποίος καλύπτει τον κλάδο real estate στην εταιρεία RHB Research Institute, επισημαίνει αυστηρά: “Η αποτίμηση της δεν είναι δικαιολογημένη”.

     

    Shares of Pollux Properti have surged since mid-July

    Το χρηματιστήριο της Ινδονησίας προχώρησε σε ερωτήσεις σχετικά με την άνοδο του Αυγούστου και η Pollux Properti επεσήμανε τη βελτίωση της οικονομικής της εικόνας. Το χρηματιστήριο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση των μετοχών στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, και δήλωσε την Παρασκευή ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τη μετοχή.

    Ο Fahri Hilmi, διευθυντής των κεφαλαιαγορών στην Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Ινδονησίας, δήλωσε ότι η ομάδα συνεργάζεται με τις χρηματιστηριακές αρχές για την ανοδική κούρσα της Pollux Properti.

    Πολυεκατομμυριούχος

    Τα κέρδη από την άνοδο του τίτλου αύξησαν την καθαρή αξία της περιουσίας του Nico στα 3,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο ίδιος κατέχει 85% της εταιρείας (ο πατέρας τους, Po Sun Kok, είναι πρόεδρος), μέσω δύο εταιρειών συμμετοχών. Επίσης, ο Nico κατέχει 90% των μετοχών της οικογενειακής επιχείρησης στην Σιγκαπούρη, Pollux Properties Ltd.

    Ενώ η Pollux Properti ολοκλήρωσε πρόσφατα το World Capital Tower, ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην Τζακάρτα, πολλά από τα βασικά του έργα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο δρόμος για την ανάπτυξη της εταιρείας ήταν μακρύς. Η γιαγιά του Nico πουλούσε τα πουκάμισα που έραβε σε φίλους στην Semarang, μια πόλη στην επαρχία της κεντρικής Ιάβας της Ινδονησίας. Αυτή η επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας εξακολουθεί να υπάρχει μέσω της PT Golden Flower, παρόλο που η εταιρεία προμηθεύει πλέον μεγάλα εμπορικά σήματα όπως ο Calvin Klein, η Zara και η Muji. Οι μετοχές στο Golden Flower αυξήθηκαν σχεδόν κατά 800% από την εισαγωγή τους τον Ιούνιο.

    Ο Nico, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τον πλούτο της οικογένειάς του, γεννήθηκε στο Semarang και ήρθε στη Σιγκαπούρη για να σπουδάσει υπολογιστές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Ξεκίνησε να ασχολείται με την αγορά ακινήτων στην πόλη διαμονής τους και αργότερα εστίασε το ενδιαφέρον του στην Ινδονησία, όπου οι ανάγκες στέγασης και υποδομής κλιμακώνονται καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται.

    Τροπικό νησί

    “Είμαι πρωτοπόρος στην επέκταση στην αγορά ακινήτων”, δήλωσε ο Nico για τη μετάβασή του στην επιχείρηση πριν από αρκετά χρόνια. “Είδα τις καλές ευκαιρίες και ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δραστηριοποιηθώ”.

    Είπε ότι η εκτίναξη των μετοχών της Pollux Properti αντανακλά τα “επενδυτικά ακίνητα της εταιρείας, τα οποία θα αποφέρουν επαναλαμβανόμενα εισοδήματα μόλις λειτουργήσουν”. Σε μια ενημέρωση της κεφαλαιαγοράς στις 15 Αυγούστου, η εταιρεία δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη ανήλθαν στα 35,9 δισεκατομμύρια ρουπίες (2,5 εκατομμύρια δολάρια), αύξηση κατά 201% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

    “Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η Pollux είναι σε θέση να ολοκληρώσει έργα μεγάλου μεγέθους”, ανέφερε. “Υπάρχει επίσης η βεβαιότητα ότι αυτά τα έργα θα παρέχουν σταθερό επαναλαμβανόμενο εισόδημα για το μέλλον. Τα έργα μας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε σημαντικές τοποθεσίες και σίγουρα σε κτίρια που θεωρούνται ορόσημα. ”

    Ορισμένοι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Η Pollux Properti θα πρέπει να αγωνιστεί για να προσελκύσει τους αγοραστές της Σιγκαπούρης στο έργο της Meisterstadt Batam, δεδομένου ότι επικρατεί ένα δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότησης, δήλωσε η Christine Li, επικεφαλής της έρευνας για τη Σιγκαπούρη και τη Νοτιοανατολική Ασία στην Cushman & Wakefield Inc.

    “Η αύξηση των μετοχών από τα μέσα Ιουλίου φαίνεται υπερβολική”, δήλωσε ο Benas της RHB.

    “Η ινδονησιακή αγορά συνηθίζει να υπερβάλλει”, είπε. “Είναι μόνο το συναίσθημα.”

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ