• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Ιταλία ρίχνει 390 εκατομμύρια δολάρια στην Alitalia, καθώς η διάσωση καθυστερεί

    Alitalia


    Η ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζει 350 εκατομμύρια ευρώ για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της πτωχευμένης αεροπορικής εταιρείας Alitalia, επιδιώκοντας να διατηρήσει τον αερομεταφορέα σε λειτουργία καθώς παλεύει για να βρει υποψήφιους για μία διάσωση της τελευταίας στιγμής.

    Η χρηματοδότηση, η οποία πρόκειται να καλύψει έξι μήνες λειτουργίας, ολοκληρώθηκε σε ένα έγγραφο υπουργικού διατάγματος το οποίο είδε το Bloomberg.

    Οι εταιρείες που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια διάσωσης της Alitalia την Τρίτη επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να αποκτήσουν την πτωχευμένη αεροπορική εταιρεία, αλλά δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουν να υποβάλουν μια δεσμευτική προσφορά. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από την Radiocor.

    Η Ferrovie dello Stato Italiane και η Atlantia της οικογένειας Benetton δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρική διακυβέρνηση, τους μετόχους και τη διαχείριση του μεταφορέα.

    Η Delta Air Lines επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ στην Alitalia, αν και οι διαχειριστές του ιταλικού αερομεταφορέα επιδιώκουν ισχυρότερη δέσμευση από την αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

    Οι διορισμένοι από το κράτος διαχειριστές έχουν αναλάβει την Alitalia από το 2017, αφού ο πρώην μέτοχος Etihad Airways έκλεισε την κάνουλα της χρηματοδότησης και οι εργαζόμενοι απέρριψαν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο περιλάμβανε περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας, από τις 12.500 συνολικά.

    Η γερμανική Deutsche Lufthansa ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά της για να διαδραματίσει ρόλο στη διάσωση, ανέφεραν εφημερίδες, όπως η La Repubblica, την Παρασκευή. Η γερμανική εταιρεία θα μπορούσε να αναλάβει το οικονομικό βάρος της αλλαγής συμμαχίας αεροπορικών εταιρειών της Alitalia και θα μπορούσε να επανεξετάσει την προηγούμενη θέση της να αποκλείσει την απόκτηση μεριδίου μετοχών στον ιταλικό αερομεταφορέα, ανέφερε η Repubblica. Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της επιλογής της Lufthansa, οι οποίες είχαν αναφερθεί σε έως και 6.000, ενδέχεται να μειωθούν σε περίπου 2.500 βάσει αναθεωρημένης πρότασης.

    Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, το οποίο είναι επικεφαλής των προσπαθειών για τη διάσωση της Alitalia, είχε προηγουμένως ορίσει ως προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών την 15η Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ