• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Huawei βρήκε τον παράδεισο του 5G στην Ελβετία


    Η ήρεμη επανάσταση του 5G της Huawei Technologies ξετυλίγεται στην καρδιά της Ευρώπης – στο βουκολικό ελβετικό χωριουδάκι Taenikon.

    Μακριά από την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για να σταματήσει ο κόσμος τη χρήση της τεχνολογίας της κινεζικής εταιρείας, οι αγελάδες σε αυτό το χωριό της Βόρειας Ελβετίας, με τα λευκά σπιτάκια και τα περιποιημένα χωράφια, φορούν στο λαιμό τους λουριά της Huawei που συνδέονται με το 5G αντί για τα παραδοσιακά κουδουνάκια. Στο αβαείο του χωριού, που έχει μετατραπεί σε πειραματικό αγρόκτημα, ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας τηλεπικοινωνιών της Ελβετίας, η Sunrise Communications Group, και η Huawei δοκιμάζουν το ασύρματο δίκτυο 5G επόμενης γενιάς.

    «Θα μπορούσατε να το αποκαλέσετε και ως Fitbit για αγελάδες», δήλωσε ο Alexander Lehrmann, επικεφαλής των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και διαδικτύου των πραγμάτων της Sunrise, αναφερόμενος στη συσκευή fitness της εταιρείας Fitbit. «Επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο και στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος».

    Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης παλεύουν με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι τα εργαλεία της Huawei θα μπορούσαν να τις καταστήσουν ευάλωτες στην κινεζική κατασκοπεία, η Ελβετία οικοδομεί αθόρυβα ένα δίκτυο μαζί με την εταιρεία. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, οι Ελβετοί έχουν γίνει παγκόσμιοι ηγέτες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G με την πρώιμη ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων δικτύων. Φορείς από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης και την εθνική υπηρεσία ταχυδρομείων και σιδηροδρόμων έως τον γίγαντα των τροφίμων Nestle και την Zurich Insurance Group είτε διαθέτουν είτε σχεδιάζουν ιδιωτικά δίκτυα με την Sunrise, της οποίας αποκλειστικός προμηθευτής είναι η Huawei.

    «Η ελβετική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ ουδέτερη και αντικειμενική αξιολόγηση της Huawei και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί τρίτοι κίνδυνοι που να περιλαμβάνονται στην τεχνολογία και στην Huawei ως εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunrise Andre Krause σε συνέντευξή του . «(Αλλά) αν η φήμη της Huawei είναι συνεχώς υπό πίεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις σε εμάς σε κάποιο στάδιο».

    Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς τα δίκτυα κινούνται προς την τεχνολογία νέας γενιάς που υπόσχεται ταχύτερες συνδέσεις, επιτρέποντας χρήσεις όπως αυτόνομα οχήματα, απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις και μεταφορά δεδομένων μέσω δικτύου χωρίς αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο ή ανθρώπου με υπολογιστή.

    Προς το παρόν, μεγάλο μέρος αυτών που συμβαίνουν με την Huawei στην Ελβετία αφορά στη βιομηχανική χρήση του 5G ή σε ιδιωτικά δίκτυα, που προσελκύουν λιγότερη προσοχή. Αλλά η Ελβετία είναι επίσης η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άρχισε να χρησιμοποιεί ένα εμπορικό δίκτυο 5G για μεμονωμένα άτομα σε περιορισμένο βαθμό, εν μέσω αντιδράσεων από περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τις εκπομπές των κεραιών.

    Οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από την άρνηση της Ευρώπης να προσχωρήσει στις απαιτήσεις του Τραμπ για διατήρηση των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας εκτός των προηγμένων δικτύων 5G. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτές τις θύρες στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα με κάποιον τρόπο, αγνοώντας την άποψη των ΗΠΑ ότι η Huawei θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο ασφαλείας. Η Ιταλία, η Κροατία και η Ουγγαρία, όπως και η Ελβετία, έχουν υπογράψει συνεργασίες με την Huawei.

    Η κινεζική εταιρεία, τον Φεβρουάριο, έκανε λόγο για έως και 47 εμπορικές συμβάσεις για 5G στην Ευρώπη, περισσότερες από ό,τι στην Ασία. Ισχυρίζεται ότι έχει 91 συμβάσεις, αλλά δεν απάντησε σε αιτήματα για λεπτομέρειες.

    Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη της να αλλάξουν τελικά κάποιες συμφωνίες, αφού η ΕΕ δημοσίευσε μια σειρά από συστάσεις ασφαλείας στην «εργαλειοθήκη 5G» της, που θα μπορούσαν να κρατήσουν τους μη Ευρωπαίους κατασκευαστές εξοπλισμού μακριά από το δίκτυο, τους πύργους και τις βάσεις πύργων.

    Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντιμετωπίζει αυτούς τους περιορισμούς. Οι ελβετικές ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν τα δίκτυα 5G της Huawei. Η Huawei έχει επίσης δημιουργήσει μια συνεργασία με την ελβετική εταιρεία μηχανικής ABB, η οποία επιδιώκει να προσφέρει σε βιομηχανικούς εταίρους ανταγωνιστικές πλατφόρμες 5G.

    Ο Lehrmann της Sunrise δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη υπογράψει τράπεζες. Είπε ότι η Sunrise είναι παρούσα στα ελβετικά νοσοκομεία, όπου «το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία του ασθενούς μέσω της σύνδεσης δεδομένων».

    Η Swisscom, το πρώην μονοπώλιο, δοκιμάζει επίσης τη βιομηχανική τεχνολογία, αλλά δεν αποκαλύπτει τον κατασκευαστή του εξοπλισμού της. Η Salt , η ελβετική πάροχος που ανήκει στην Iliad, συνεργάζεται με τη Nokia.

    «Οι Κεραίες Ραδιοδικτύου (η τεχνική ονομασία για τα ιδιωτικά δίκτυα) βρίσκονται μέσα σε γραφεία, εργοστάσια, νοσοκομεία, οτιδήποτε» , δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου ο Duncan Stewart , διευθυντής έρευνας της Deloitte στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. «Τα μηχανήματα στα εργοστάσιά σας, τα ρομπότ, οι αισθητήρες, οι κάμερες, οι τουρμπίνες, όλες αυτές οι συσκευές IoT θα λειτουργούν μόνο σε ιδιωτικά δίκτυα 5G».

    Ο Stewart προβλέπει ότι μέχρι το 2030 σχεδόν όλες οι εταιρείες με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους μπορεί να έχουν ιδιωτικά δίκτυα 5G.

    Ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζουν επίσης ιδιωτικά δίκτυα.

    Το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει δοκιμάσει την τεχνολογία από το 2018 μαζί με τον εθνικό φορέα τηλεπικοινωνιών KPN σε συνεργασία με την Huawei, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της KPN. Η Γερμανία έχει δώσει προτεραιότητα στην επέκταση της βιομηχανικής εφαρμογής του 5G επίσης, επιτρέποντας σε εταιρείες να υποβάλλουν αίτηση για ιδιωτικά δίκτυα με κατασκευαστές εξοπλισμού, χωρίς απαραίτητα να συνεργαστούν με έναν φορέα τηλεπικοινωνιών. Εταιρείες όπως η Bosh σε συνεργασία με τη Nokia, η Siemens με την Qualcomm και η Volkswagen κατασκευάζουν τέτοια δίκτυα.

    Για τον Lehrmann της Sunrise, η κατάσταση είναι απλή.

    Οι πελάτες «κοιτάζουν το 5G ως τεχνολογία που τους επιτρέπει να δημιουργούν νέες χρήσεις και νέες επιχειρηματικές συνθήκες», ανέφερε.

    Στο πειραματικό αγρόκτημα στο Taenikon, εν τω μεταξύ, οι αγελάδες τρώνε, κοιμούνται και περπατούν κάτω από κάμερες παρακολούθησης. Η παραγωγή γάλακτος, η υγεία και άλλα δεδομένα μεταδίδονται με ταχύτητες περίπου 100 φορές ταχύτερες από τα τρέχοντα δίκτυα και γίνεται επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο. Η δοκιμασία αποσκοπεί στο να φανεί πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα απομακρυσμένα αγροκτήματα, πληροφορίες που οι Sunrise και Huawei μπορούν να χρησιμοποιήσουν για άλλες εφαρμογές όπως η αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής, η δυνατότητα χρήσης μεγάλων δεδομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή τη μετάβαση της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία σε νέο επίπεδο.

    «Ο ελβετικός πληθυσμός και η οικονομία εξαρτώνται από τις υψηλής απόδοσης κινητές τηλεπικοινωνίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunrise Marcel Huber στο λογαριασμό του στο LinkedIn τον Φεβρουάριο.



    ΣΧΟΛΙΑ