• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σύμμαχοι του Trump στον πόλεμο με τη Huawei

    An employee demonstrates an Huawei Technologies Co. Honor 9 inside a Telenor Serbia mobile phone store, operated by Telenor ASA, in Belgrade, Serbia, on Wednesday, March 28, 2018. Telenor ASA agreed to sell its businesses in central and eastern Europe to Czech billionaire Petr Kellner’s investment firm PPF Group for 2.8 billion euros ($3.4 billion) as the Norwegian phone company focuses on markets in Asia and Scandinavia. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg


    Η κυβέρνηση του Trump μπορεί να βρήκε το ισχυρότερο όπλο της έως τώρα στην εκστρατεία της ενάντια στην Huawei Technologies: τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

    Οι ΗΠΑ πέρασαν μήνες πιέζοντας τους συμμάχους τους να μπλοκάρουν την Huawei από τα τηλεφωνικά δίκτυα 5G, με περιορισμένη επιτυχία. Έχουν περάσει λιγότερες από τρεις εβδομάδες από τότε που ο πρόεδρος Donald Trump περιόρισε την πρόσβαση του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα στο λειτουργικό σύστημα Android της Google και ήδη τα smartphones της Huawei φαίνονται να χάνουν έδαφος στην Ευρώπη, μία κρίσιμη αγορά για την ανάπτυξή της.

    Ο φόβος των  καταναλωτών ότι τα τηλέφωνα της Huawei θα καταστούν σύντομα ξεπερασμένα σημαίνει ότι η ζήτηση για τις συσκευές της «έπεσε δραματικά», δήλωσε ο Ben Stanton, αναλυτής της Canalys με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενος συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, λιανοπωλητές και διανομείς. «Αυτό οφείλεται στον φόβο ότι η συσκευή μπορεί να χάσει εφαρμογές, να μην είναι ασφαλής, να μείνει χωρίς υποστήριξη ή ακόμα και να χάσει απτή αξία».

    Στη Γαλλία, οι πωλήσεις των premium smartphones της Huawei μειώθηκαν κατά περίπου ένα πέμπτο την εβδομάδα μετά την ένταξη της εταιρείας στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών που ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς τα στοιχεία είναι απόρρητα. Περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές πωλούν κινητά τηλέφωνα της Huawei και οι τηλεφωνικοί πάροχοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκινούν την επόμενη γενιά κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν αφαιρέσει το εμβληματικό κινητό τηλέφωνο Huawei Mate 20 X 5G από τα λανσαρίσματά τους.

    Η «παγωνιά» αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Huawei να ξεπεράσει τη Samsung Electronics ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones φέτος. Η Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για τα ακριβότερα μοντέλα, υπήρξε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Huawei, καθώς περίπου διπλασιάστηκε ως ποσοστό των παγκόσμιων αποστολών smartphones της εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περίπου ένα πέμπτο το 2018, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις της Canalys.

    Ένας εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία πωλήσεων.

    Οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα τηλέφωνα Huawei, τα οποία λειτουργούν με Android, θα έχουν πρόσβαση σε βασικές εφαρμογές και ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας μετά την 19η Αυγούστου, όταν λήγει η περίοδος χάριτος των 90 ημερών. Η Huawei ανακοίνωσε ότι το σχέδιό Β της, εάν οι περιορισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών παραμείνουν σε ισχύ, είναι να στραφεί στο δικό της νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη.

    Η αβεβαιότητα αποθάρρυνε τον Stuart Wilson, 67 ετών, να αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο της Huawei όταν θέλησε να αντικαταστήσει το Samsung Galaxy S7 του.

    «Αρχικά σκέφτηκα να δοκιμάσω ένα νέο τηλέφωνο», δήλωσε ο Wilson καθώς έβγαινε από ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο κεντρικό Λονδίνο με το νέο του Galaxy S9. «Αλλά με όλα αυτά τα δημοσιεύματα για την Huawei, με την Google και όλα αυτά, απλά δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον. Τελικά αποφάσισα, όχι Huawei – ας μείνω στην παλιά Samsung».

    Η Huawei πουλά περίπου τα μισά smartphones της στην Κίνα, σύμφωνα με την Canalys. Αλλά κοιτάζει πιο μακριά για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στα smartphones – μέρος της καταναλωτικής μονάδας που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων της εταιρείας.

    Ανάπτυξη εκτός της Κίνας

    Με τις πωλήσεις στην πατρίδα της Huawei να βαλτώνουν και την εταιρεία να απουσιάζει ουσιαστικά από τις ΗΠΑ, οι καταναλωτές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι όλο και πιο σημαντικοί για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον αναλυτή της Ovum, Daniel Gleeson.

    Η Huawei εισήλθε στην αγορά των smartphones στην Ασία με τηλέφωνα μεσαίας κατηγορίας με εντυπωσιακές κάμερες και μεγάλες, ζωντανές οθόνες σε χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της Apple και της Samsung. Άρχισε να κατασκευάζει προϊόντα υψηλότερης ποιότητας στην Κίνα και για δυτικές χώρες και σήμερα πωλεί μοντέλα υψηλής ποιότητας αξίας άνω των 1.000 δολαρίων.

    Η Huawei αυξάνει ταχύτατα το παγκόσμιο μερίδιό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gartner. Η κινεζική εταιρεία ελέγχει το 15,7% της αγοράς των smartphones στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 10,5% για το τρίμηνο πριν, δήλωσε η Gartner στις 28 Μαΐου. Η Samsung και η Apple σημείωσαν πτώση κατά την ίδια περίοδο.

    Εάν οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εξαγωγές επιβληθούν, η Huawei μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει αυτήν την ανάπτυξη και ο κορυφαίος ανταγωνιστής της, η Samsung, θα μπορούσε να είναι μεταξύ των ευνοημένων.

    «Η απαγόρευση δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην αγορά που πιθανότατα θα καλυφθεί από τη Samsung και από άλλες κινεζικές μάρκες όπως οι Xiaomi, OnePlus και Oppo», ανέφερε ο Gleeson σε σημείωμα του προς πελάτες.



    ΣΧΟΛΙΑ