• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα Zara παραδίδουν μαθήματα στα H&M

    • Bloomberg


    H αλυσίδα λιανικής ειδών ένδυσης Zara του ομίλου Inditex κατόρθωσε να βάλει σε τάξη το στοκ της, την ώρα που η ανταγωνίστρια της, Hennes & Mauritz (Η&Μ), καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να μειώσει τα ρούχα που της μένουν απούλητα.

    Η ισπανική εταιρεία, η οποία είναι γνωστή για την ικανότητα της να λανσάρει ρούχα στην αγορά και να ξεπουλάει μέσα σε λίγες εβδομάδες, κατάφερε να μειώσει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα της με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως είναι οι ετικέτες ανίχνευσης που ράβονται στα ενδύματα.

    Οι λεγόμενες συσκευές RFID διευκολύνουν τη διαχείριση των αποστολών, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους πελάτες. Η Zara προχωρά επίσης στην ενοποίηση του δικτύου καταστημάτων της, ανοίγοντας νέες ναυαρχίδες σε περιοχές όπως το Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου προηγουμένως είχε τέσσερις μικρές μπουτίκ.

    Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 5% σε εννέα μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,5%, δήλωσε η Inditex την Τετάρτη. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για την αλυσίδα ένδυσης, επειδή οι σειρές ρούχων που πωλούνται περισσότερο πρέπει να αναπληρώνονται γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερπροσφοράς όταν αλλάζουν οι τάσεις της μόδας. Η ανταγωνίστρια της από τη Σουηδία, Η&M, με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να περιορίσει τα αξίας 4,4 δισ. δολαρίων απούλητα προϊόντα που έχει συγκεντρώσει.

    “Το επιχειρηματικό μοντέλο μας βασίστηκε πάντα σε πολύ χαμηλό στοκ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Inditex, Pablo Isla σε τηλεδιάσκεψη. “Χάρη στο RFID  τώρα είμαστε σε θέση να διευθύνουμε την εταιρεία με ακόμη λιγότερα αποθέματα.”

    Στο Μπιλμπάο, το νέο κατάστημα Zara πουλά περισσότερα από όσο πουλούσαν τα τέσσερα προηγούμενα μαγαζιά μαζί, αν και έχει μικρότερο χώρο και λειτουργεί με 20% λιγότερα αποθέματα, ανέφερε ο Isla.

    Καθώς ο όμιλος Inditex βαδίζει με βάση την τεχνολογία, πρόσθεσε στο διοικητικό του συμβούλιο την Anne Lange, Γαλλίδα επιχειρηματία του κλάδου τεχνολογίας. Η Lange είναι συνιδρύτρια της Mentis, μια start up λογισμικού εξειδικευμένη στο διαδίκτυο των πραγμάτων.

    Ο όμιλος Inditex ανέφερε επίσης την επιτάχυνση των πωλήσεων, καθώς επωφελήθηκε από την επέκταση των online προσφορών για όλα τα εμπορικά σήματα που λανσάρει σε περισσότερες από 200 αγορές, καθιστώντας τον έναν από τους παγκόσμιους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν έως και 2%, μετά τη διατήρηση της πρόβλεψης της για συγκρίσιμη αύξηση πωλήσεων από 4% σε 6% φέτος.

    Τι είναι η τεχνολογία RFID 

    Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification, η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Τα συστήματα RFID αποτελούν ένα υποσύνολο των Συστημάτων Αυτόματου Προσδιορισμού (Automatic Identification Systems). Ειδικότερα λειτουργεί ως γενικός όρος των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να προσδιορίσουν αυτόματα ανθρώπους ή αντικείμενα και αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη των ραβδωτών κωδίκων (barcode]). Η τεχνολογία RFID είναι γνωστή εδώ και 50 χρόνια.

    Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, για την αναγνώριση και τη διάκριση των εχθρικών από τα φιλικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, άρχισε να εδραιώνεται η χρήση και εκμετάλλευσή της.

    Αρχικά, σε πειραματικό στάδιο και σε εργαστηριακό επίπεδο, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου γίνεται λόγος για εφαρμογή της τεχνολογίας RFID στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως μέσω του εμπορίου. Παράλληλα αναπτύσσεται το ενδεχόμενο της ευρείας εφαρμογής του, με την καθιέρωση προτύπων και την λειτουργία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τα μέρη ενός συστήματος RFID

    Τα συστήματα RFID απαρτίζονται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο είναι οι πομποδέκτες (transponders) που συχνά αναφέρονται και ως ετικέτες RFID (RFID tags). Οι ετικέτες RFID είναι μικρά chips που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει μνήμη ώστε να αποθηκεύει δεδομένα- πληροφορίες, και μία κεραία.

    Το μέγεθός τους μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο το μισό ενός κόκκου άμμου (1/3 του χιλιοστού), ανάλογα με το τύπο τις ετικέτας. Το δεύτερο μέρος είναι οι αναγνώστες ή αισθητήρες (readers), οι οποίοι ανακτούν τα δεδομένα από τις ετικέτες RFID. Οι αναγνώστες RFΙD έχουν ενσωματωμένα μια κεραία και μια μονάδα ελέγχου.

    Η λειτουργία

    Η λειτουργία των συστημάτων RFID είναι απλή και βασίζεται στη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία των ετικετών και των αναγνωστών. Όταν οι ετικέτες RFID βρεθούν στην εμβέλεια της κεραίας του αναγνώστη, η μονάδα ελέγχου επικοινωνεί με ραδιοκύματα με την κεραία των ετικετών RFID. Οι ετικέτες RFID ενεργοποιούνται με τη σειρά τους και επιστρέφουν τα αναζητούμενα δεδομένα στους αναγνώστες. Στη συνέχεια παρεμβαίνει ένα ενδιάμεσο λογισμικό, το οποίο κατανοεί τις πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται από τη μονάδα ελέγχου του αναγνώστη. Ο αναγνώστης τις μεταφέρει στο εκάστοτε πληροφοριακό σύστημα.

    Οι ετικέτες

    Οι ετικέτες RFID κατηγοριοποιούνται σε τρεις τύπους ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ετικετών και των αναγνωστών, στις ενεργές ετικέτες, στις παθητικές ετικέτες και στις ημι-παθητικές ετικέτες. Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα στις ετικέτες RFID μπορεί να περιέχει μνήμη μόνο για ανάγνωση (read only memory – ROM), επανεγγράψιμη μνήμη (Read – Write), μνήμη μιας εγγραφής και πολλών αναγνώσεων (Write Once and Read Many memory – WORM).

    Στο ολοκληρωμένο κύκλωμα με μνήμη ROM, η αναγνώριση της ταυτότητας κωδικοποιείται κατά τη διάρκεια της παραγωγής της και δεν επανεγγράφεται. Συμβάλει στην αποθήκευση των δεδομένων ασφαλείας, με ένα μοναδικό σειριακό αριθμό.

    Αντίθετα, τα ολοκληρωμένα κύκλωμα με επανεγγράψιμη μνήμη χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν δεδομένα – πληροφορίες, όταν η ετικέτα βρίσκεται στην ακτίνα του αναγνώστη και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης και προσθήκης πληροφοριών.

    Τέλος, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα με μνήμη “WORM” προγραμματίζονται από τον οργανισμό που τα χρησιμοποιεί, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα της επανεγγράφης.

    Τα δεδομένα

    Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στις ετικέτες αποτελούνται από ένα μοναδικό αναγνωριστικό και μπορούν, επίσης, να περιλαμβάνουν ένα λειτουργικό σύστημα, μία αποθήκη δεδομένων (πτητική ή όχι) και έναν ηλεκτρονικό κώδικα προϊόντων (Electronic Product Code – EPC ) .

    Το μέγεθος των δεδομένων, που μια ετικέτα RFID έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει, καθορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή αλλά και την ίδια την εφαρμογή, με ανώτερο όριο αποθήκευσης τα 2KB. Χωρητικότητα αρκετή για να αποθηκευτούν τα απαραίτητα δεδομένα του κάθε αντικειμένου.

    Μια άλλη σημαντική κατηγοριοποίηση που μπορούμε να διακρίνουμε στις ετικέτες RFID σχετίζεται με την κατασκευή και την εφαρμογή τους. Δεδομένου ότι τα συστήματα RFID έχουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, η κατασκευή των ετικετών RFID αλλάζει ανάλογα με τις εφαρμογές και τις ανάγκες που χρειάζεται κάθε φορά, να καλύψει.

    Οι αναγνώστες

    Οι αναγνώστες RFID αποτελούνται από μία κεραία, η οποία αναλαμβάνει την επικοινωνία, μέσω ραδιοσυχνοτήτων, με τις ετικέτες. Καθώς και μία μονάδα ελέγχου, που εκτελεί δύο συγκεκριμένα έργα. Πρωτίστως τον καθορισμό των διάφορων ενεργειών (αποστολή/ λήψη σημάτων, ανάγνωση/ εγγραφή ετικετών κ.ά.). Ενέργεια που πραγματοποιείται μέσω του ενδιάμεσου λογισμικού. Και δευτερευόντως την επικοινωνία με το πληροφοριακό σύστημα.

    Οι αναγνώστες RFID μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε σχέση με τις φυσικές τους διαστάσεις, την εφαρμογή τους και τις τεχνικές ιδιότητες σε “σταθερούς αναγνώστες”, “ολοκληρωμένους αναγνώστες”, “αναγνώστες χειρός” και σε “ενσωματωμένους αναγνώστες”

    Οι εφαρμογές

    Οι εφαρμογές του τεράστιες, με κλασικό παράδειγμα τα προϊόντα που έχουν συρμάτινες ταινίες στις αλυσίδες καταστημάτων. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το RFID είναι:

    • Η αναγνώριση μπορεί να γίνει από απόσταση μιας και υπάρχουν RFID tags που είναι σε θέση παίρνοντας ενέργεια από κάποια πηγή που συνήθως είναι μπαταρία να στείλουν τις πληροφορίες στον δέκτη.
    • Δυνατότητα αποθήκευσης περισσοτέρων δεδομένων σε σχέση με τα Bar Code
    • Μπορούν να μην είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι τα RFID tags μιας και για την αναγνώριση τους δεν χρειάζεται οπτικό μέσο.
    • Δυνατότητα προγραμματισμού εξ αποστάσεως
    • Επιπρόσθετες λειτουργίες. Π.χ. Παρακολούθηση και καταγραφή της θερμοκρασίας



    ΣΧΟΛΙΑ