• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι δασμοί του Trump αποφέρουν δισεκατομμύρια, αλλά δεν τα πληρώνει η Κίνα

    • Bloomberg
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Ο πρόεδρος Donald Trump έχει δίκιο όταν λέει ότι οι δασμοί του φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια για τις ΗΠΑ. Όμως δεν τους πληρώνουν η Κίνα και άλλες χώρες, όπως υποστηρίζει.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, περισσότερα από 13 δισ. δολάρια δασμών που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση Trump εφαρμόστηκαν σε εισαγόμενα προϊόντα έως τις 18 Δεκεμβρίου. Οι πραγματικές εισπράξεις θα μπορούσαν να υστερούν και να είναι χαμηλότερες λόγω επιστροφών και άλλων παραγόντων, όμως οι αναφορές του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι εισπράξεις από όλους τους τελωνειακούς δασμούς αυξήθηκαν απότομα από τότε που άρχισαν να ισχύουν οι δασμοί.

    Ενώ ο Trump έχει ισχυριστεί στο Twitter και σε δημόσια σχόλια ότι οι δασμοί χρεώνονται ή πληρώνονται με κάποιο τρόπο από την Κίνα και άλλες χώρες, οι οικονομολόγοι λένε αυτό ότι είναι γενικά παραπλανητικό. Οι Αμερικανοί καταγεγραμμένοι εισαγωγείς είναι υπεύθυνοι για τους δασμούς και εν τέλει οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να πληρώσουν μέσω του μεγαλύτερου κόστους, λένε.

    Ο Trump «υποδηλώνει ότι αυτό φέρνει πολλά νέα έσοδα και όλο το βάρος πέφτει στους Κινέζους», δήλωσε ο Phil Levy, από το Συμβούλιο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγο, πρώην σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους. “Νομίζω ότι αυτό είναι κυρίως ψεύτικο.”

    Φόρος Trump

    Ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το έθεσε με πιο οξύ τρόπο.

    Οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές καταβάλλονται από Αμερικανούς, όχι από τους Κινέζους ή την κυβέρνησή τους. Οι δασμοί του Προέδρου είναι απλά ένας #φόρος στους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε ο Hanke στο Twitter στις 6 Ιανουαρίου.

    Ο Hanke τόνισε επίσης ότι υπάρχουν αντισταθμίσματα για την αύξηση των εσόδων από τους δασμούς του Trump, συμπεριλαμβανομένων και των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενισχύσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, αφού η Κίνα επέβαλε εκδικητικούς δασμούς στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.

    Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια. Ο Trump έχει δηλώσει ότι τυχόν οικονομικές επιπτώσεις από τους δασμούς ή από αντίποινα που επιβάλλονται από άλλες χώρες θα αντισταθμιστούν από τα μακροπρόθεσμα οφέλη από νέες εμπορικές συμφωνίες.

    Η διοίκηση Trump επέβαλε δασμούς από τον περασμένο Ιανουάριο σε ξένο ηλιακό εξοπλισμό και πλυντήρια ρούχων και στη συνέχεια επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Μάρτιο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση σε ένα εμπορικό έλλειμμα και έχει προβεί σε ισχυρισμούς για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

    Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ εισπράττει τους δασμούς βάσει της τιμής που καταβάλλεται για τα φορτία και του ισχύοντος δασμολογικού συντελεστή και οι φόροι εισπράττονται όταν τα φορτία απελευθερώνονται στις ΗΠΑ. Το εκτιμώμενο ποσό ξεπερνά τα 13 δισ. δολάρια, με 8 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρέχονται από την υπηρεσία.

    Οι δασμοί κατατίθενται στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Οι τελωνειακοί δασμοί αυξήθηκαν κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, μία αύξηση 83 τοις εκατό συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, χάρη σε μεγάλο βαθμό στους δασμούς που επέβαλε η Trump, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

    Τα σχόλια του Trump υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται χωρίς να πληρώσουν, όπως ένα tweet στις 3 Ιανουαρίου ότι «το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς που χρεώνουμε την Κίνα και άλλες χώρες που δεν μας έχουν αντιμετωπίσει δίκαια». Μια μέρα αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “έχουμε πάρει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς από την Κίνα και από άλλους.”

    Δεν είναι πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, δήλωσε ο Dan Anthony, αντιπρόεδρος της The Trade Partnership, μιας εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πλήρωσαν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέους δασμούς του Trump τον Οκτώβριο μόνο, όπως διαπίστωσε μία ανάλυση της The Trade Partnership για τους δασμούς για λογαριασμό της Hurt the Heartland, μιας συμμαχίας επιχειρήσεων και γεωργικών ομάδων που ασκούν πιέσεις εναντίον των δασμών του Trump.

    Οι εταιρείες δεν αμφισβητούν το κόστος. Τα στελέχη της Ford Motor Co., που μίλησαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Deutsche Bank στο Ντιτρόιτ την Τετάρτη, δήλωσαν ότι βλέπουν μία επιβάρυνση 700 εκατομμυρίων δολαρίων από τους δασμούς φέτος. Η General Motors Co. δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι οι δασμοί για χάλυβα και αλουμίνιο είχαν ήδη κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: οι δασμοί είναι φόροι που καταβάλλονται από αμερικανικές οικογένειες και αμερικανικές επιχειρήσεις – όχι από αλλοδαπούς», δήλωσε ο Thomas Donohue, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην ετήσια ομιλία του στις αμερικανικές επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Εθνική Τράπεζα: Κομβικό έτος το 2019 για την ελληνική οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Γιατί οι εκλογές θα βοηθήσουν την Ελλάδα και το επιχειρείν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ανάβει το φουγάρο του πρώτου ελληνικού εργοστασίου στέβιας



    ΣΧΟΛΙΑ