• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι αναλυτές προβλέπουν μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποδείξει τον επόμενο μήνα ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια και στη συνέχεια θα υλοποιήσει μια μείωση τον Σεπτέμβριο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

    Η ώθηση για πρόσθετη στήριξη ξεκίνησε από τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης, εάν οι προοπτικές δεν βελτιωθούν. Είπε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές εντάσεις, σημαίνει ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν πλέον υλοποιηθεί .

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δήλωσαν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αλλάξει τη διατύπωση της πολιτικής του στη συνεδρίασή του στις 25 Ιουλίου για να δείξει ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν – η σημερινή διατύπωση λέει ότι θα παραμείνουν στα «σημερινά επίπεδα τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020».

    Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων, ήδη σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης σε μείον 0,5% τον Σεπτέμβριο. Η HSBC προβλέπει μια δεύτερη περικοπή της ίδιας τάξεως τον Δεκέμβριο, ενώ η ABN Amro βλέπει μια δεύτερη μείωση στις αρχές του επόμενου έτους. Οι χρηματαγορές υπολογίζουν μια μείωση 10 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

    Αξιωματούχοι ήλπιζαν προηγουμένως να ξεκινήσει η αργή επιστροφή σε υψηλότερα ποσοστά κάποια στιγμή το επόμενο έτος, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο ακόμη πιο χαλαρής πολιτικής, καθώς αντιμετωπίζουν τον καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ προστατευτισμό που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να μειώσει επιτόκια φέτος, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Χιλή έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν.

    Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να εισαγάγει μέτρα όπως εξαιρέσεις για να απαλύνει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες. Οι τράπεζες παραπονιούνται ότι το κόστος της χρέωσης για τα αποθεματικά τους δεν μπορεί να μετακυλιστεί εύκολα στους καταθέτες, συμπιέζοντας την κερδοφορία τους. Κάποιοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό τελικά θα παρακινήσει τις τράπεζες να περιορίσουν τα δάνεια.

    Οι οικονομολόγοι είναι σε μεγάλο βαθμό διχασμένοι ως προς το ερώτημα κατά πόσον η ΕΚΤ θα επαναλάβει σύντομα μεγάλης κλίμακας αγορές assets, με την πλειοψηφία να λέει ότι δεν θα το κάνει. Η κεντρική τράπεζα τερμάτισε την ποσοτική χαλάρωση μόλις στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από αγορές 2.600 τρισ. ευρώ από το 2015.

    Εκείνοι οι αναλυτές που αναμένουν περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, εκτιμούν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει 15 μήνες με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα, ξεκινώντας από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    «Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει κάτι μεγάλο για να σοκάρει τις αγορές», δήλωσε ο Piet Christiansen, ανώτερος αναλυτής της ΕΚΤ και της ευρωζώνης στην Danske Bank, ο οποίος αναμένει περικοπή επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης και επανάληψη της ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ».

    Ένα τέτοιο μέτρο πιθανώς θα απαιτούσε αλλαγές στα όρια των αγορών που έχει θέσει η ίδια η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με την έρευνα. Επί του παρόντος δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 33% των κρατικών ομολόγων οποιασδήποτε χώρας – ή 25% για ομόλογα με τη λεγόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης – και το 50% του χρέους που εκδίδεται από υπερεθνικούς οργανισμούς.

    Ο Ντράγκι υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης. Αυτό όμως εγείρει την προοπτική δικαστικών προκλήσεων, καθώς τα όρια αυτά αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την ΕΚΤ από το να παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την τύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για την ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του επόμενου μήνα, στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης δίκης.



    ΣΧΟΛΙΑ