• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πλώρη για το χρηματιστήριο βάζει η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία του κόσμου

    • Bloomberg


    Η China National Tobacco Corp., ένα κρατικό μονοπώλιο που είναι μακράν η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία παγκοσμίως, σχεδιάζει να εισαγάγει τις διεθνείς της δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις για να περιοριστεί το κάπνισμα στην Κίνα.

    Η θυγατρική της, η China Tobacco International Inc., είναι κύρια υπεύθυνη για την προμήθεια φύλλων καπνού από χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς για τον κολοσσό των τσιγάρων, ο οποίος παράγει 4 από τα 10 τσιγάρα που παράγονται στον κόσμο. Η μητρική εταιρεία μπορεί να αποκομίσει περισσότερα κέρδη από ό,τι η HSBC Holdings Plc ή η Walmart Inc., όπως αποκαλύπτουν κάποια οικονομικά στοιχεία για το 2012.

    Η διεθνής μονάδα αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της China Tobacco, η οποία έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τις πέντε επόμενες παγκόσμιες εταιρείες καπνού αθροιστικά. Ωστόσο, η εισαγωγή αυτή αποτελεί ένα σπάνιο άνοιγμα του κρατικού μονοπωλίου, που αντιμετωπίζει αυξανόμενες εγχώριες ανησυχίες σχετικά με τα υψηλά ποσοστά καρκίνου και νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Κίνα.

    Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια και παραγωγός καπνού στον κόσμο και οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει την διάδοση του καπνίσματος, λόγω των φορολογικών εσόδων που εισπράττει από τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

    Οι διεθνείς δραστηριότητες που είναι προς ένταξη στο χρηματιστήριο σημείωσαν έσοδα ύψους 5,1 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (651 εκατ. αμερικανικών δολαρίων) για το εννιάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 21% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Είχε ένα μικτό περιθώριο κέρδους 5,8%, από 6,5% το προηγούμενο έτος.

    Η μονάδα αποκομίζει έσοδα κυρίως από το σταθερό premium του 6% με το οποίο μεταπωλεί στο εσωτερικό, στις κινεζικές καπνοβιομηχανίες, τα φύλλα καπνού που προμηθεύεται από το εξωτερικό. Έχει επίσης τον πλήρη έλεγχο των εξαγωγών τσιγάρων – που πωλούνται κυρίως σε τοποθεσίες ελεύθερες φορολογίας στο εξωτερικό σε Κινέζους τουρίστες – και των εγχώριων καλλιεργειών καπνού από επαρχίες όπως το Γιουνάν και το Σιτσουάν. Τον Μάιο ξεκίνησε μια επιχείρηση που εξάγει κινεζικές συσκευές καπνού που θερμαίνουν, αλλά δεν καίνε τον καπνό, ανέφερε το έγγραφο.

    Το 2016, ο κλάδος συνεισέφερε κέρδη και φόρους 1,1 τρισεκατομμυρίων γιουάν (160 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την ιστοσελίδα της China Tobacco. Η καπνοβιομηχανία δεν δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία της, αλλά το 2012 μια τράπεζα που απέκτησε μερίδιο σε αυτήν δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν πως ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας είχε πωλήσεις 770,4 δισ. γιουάν και καθαρά κέρδη 117,7 δισ. γιουάν το 2010.

    Η CICC και η China Merchants Securities είναι οι από κοινού ανάδοχοι της προτεινόμενης δημόσιας προσφοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Oλοκληρώθηκε το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Εθνική Πανγαία στη Βουλγαρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Χρ. Σακελλαρίδη: Ορατός στόχος ένα νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2019

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Με επιτυχία το Market Test για τον LNG της Αλεξανδρούπολης-Ενδιαφέρον από 20 εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ