• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H υπερπροσφορά LNG προοικονομεί ένα δραματικό 2020

    • Bloomberg
    ναυτιλία


    Έτοιμη να δοκιμάσει χαμηλά ρεκόρ είναι φέτος η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εξαιτίας της μεγάλης νέας προσφοράς και του θερμότερου χειμώνα που περιόρισε την κατανάλωση.

    Η εκκίνηση νέων εξαγωγικών projects από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ έχει κατακλύσει την αγορά, ενώ η άνοδος των αποθεμάτων στην Ευρώπη και η αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης έχουν «παγώσει» τις προοπτικές για την κατανάλωση. Η τιμή του LNG άμεσης παράδοσης στη βόρεια Ασία ετοιμάζεται για ιστορικό χαμηλό φέτος το καλοκαίρι, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κινούνται στα χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα από το 1999.

    «Οι προοπτικές για το φυσικό αέριο δεν είναι πολύ καλές», δήλωσε ο Marco Dunand, διευθύνων σύμβουλος της Mercuria Energy Group. «Υπάρχει ήδη πλεόνασμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Και ο ήπιος χειμώνας στην Ασία σημαίνει ότι δημιουργείται νέο πλεόνασμα», ανέφερε σε συνέντευξή του.

    Δείτε τι σημαίνουν οι πολύ χαμηλές τιμές για τη βιομηχανία:

    Αμερικανική παύση

    Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν με την εκρηκτική ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου στη χώρα, αλλά η πτώση των τιμών ενδέχεται να καθυστερήσει τις αποστολές φορτίων ή να ενθαρρύνει τη διαρκή συντήρηση, όσο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την «καταιγίδα». Οι παραγωγοί και οι εταιρείες με ανοιχτές συμφωνίες μπορεί να αποφασίσουν να μη φορτώσουν τα φορτία, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για να αποκομίσουν κέρδος, αν ληφθούν υπόψη και τα έξοδα αποστολής.

    «Η παγκόσμια υπερπροσφορά LNG χτίζεται εδώ και καιρό», δήλωσε ο Ron Ozer, ιδρυτής του hedge fund με έμφαση στο φυσικό αέριο Statar Capital LLC στη Νέα Υόρκη. «Η αγορά φυσικού αερίου δεν μπορεί να αντέξει την υπερπροσφορά και τον ζεστό καιρό και έχει και τα δύο», εξηγεί.

    Από κόσκινο τα συμβόλαια

    Οι αγοραστές μπορεί να ζητήσουν να αναθεωρηθούν τα μακροχρόνια συμβόλαια εφοδιασμού, ζητώντας για παράδειγμα καλύτερες τιμές ή να καταργηθούν τυχόν περιορισμοί όσον αφορά στη μεταπώληση φορτίων. Η ιαπωνική εταιρεία Osaka Gas έχει ήδη αναλάβει δράση, στέλνοντας σε διαιτησία μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon Mobil, προκειμένου να επιτύχει χαμηλότερες τιμές.

    Καθυστερήσεις επενδύσεων

    Μετά από τέσσερα χρόνια «λιτότητας», το ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη νέου παραγωγικού δυναμικού έφτασε πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ. Εταιρείες όπως η Qatar Petroleum, η Novatek και η Venture Global LNG επένδυσαν σε νέα εργοστάσια από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία.

    Ωστόσο, το νέο κύμα επιπρόσθετης προσφοράς και οι επίμονα χαμηλές τιμές παγκοσμίως αποτελούν πρόκληση για νέα σχέδια που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για τον αριθμό των έργων που θα φτάνουν στην τελική επενδυτική απόφαση και αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές για τη νέα προσφορά για τα μέσα της δεκαετίας. Οι χαμηλές τιμές ενδέχεται επίσης να αναγκάσουν το Κατάρ να αυξήσει ή να αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση της παρουσίας του στον κλάδο κατά 64%.

    Χαμηλότερα κέρδη

    Οι χαμηλές τιμές σημαίνουν περισσότερο… πόνο για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας διεθνώς, όπως η Total και η Eni, οι οποίες είδαν τα κέρδη από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο να μειώνονται. Ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη κριτική για τη χρήση ορυκτών καυσίμων – ενδέχεται να αποφασίσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εταιρειών που εγκαταλείπουν εντελώς το LNG.

    Η αισιόδοξη πλευρά

    Η Royal Dutch Shell, ο μεγαλύτερος έμπορος LNG, κατάφερε να αποτρέψει τις απώλειες από το LNG μέσω συμβολαίων που συνδέονται με το πετρέλαιο, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αδύναμη αγορά άμεσης παράδοσης. Τα περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG είναι συνδεδεμένα με την τιμή του αργού πετρελαίου, γεγονός που τα καθιστά περίπου δύο φορές πιο ακριβά από τα φορτία άμεσης παράδοσης.

    Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς LNG στον κόσμο, η Jera της Ιαπωνίας και η Korea Gas, θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές και ενδέχεται να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες από την αγορά spot. Η Jera παίρνει περίπου το 20% των συνολικών προμηθειών της από την αγορά spot ή με βραχυχρόνια συμβόλαια, διάρκειας έως τέσσερα έτη. Ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως είναι 32%. Αντιστοίχως, το 2018 οι εισαγωγές της Korea Gas από την αγορά spot ανέρχονταν περίπου στο 25% των συνολικών εισαγωγών της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ