• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H Aramco αψηφά την βουτιά του πετρελαίου. Θα διανείμει μέρισμα 75 δισ. δολάρια

    Saudi Aramco


    Ακόμα και με την βουτιά των τιμών του πετρελαίου, η Saudi Aramco δήλωσε ότι σκοπεύει ακόμη να διανείμει τουλάχιστον 75 δισ. δολάρια στους μετόχους φέτος.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως με βάση τη χρηματιστηριακή της αξίας, η οποία είναι εισηγμένη από τον Δεκέμβριο στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, θα πληρώσει τα μερίσματα σε τριμηνιαία βάση, ανέφερε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που ανακοίνωσε την Κυριακή.

    Οι κεφαλαιακές δαπάνες θα μειωθούν φέτος μεταξύ 25 και 30 δισ. δολαρίων, από 32,8 δισ. δολάρια το 2019. Ακόμη και έτσι, η επιχείρηση θα χρειαζόταν ακόμα τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να καλύψει τις δαπάνες μερίσματος και κεφαλαίου.

    Η εξάπλωση του κορονοϊού και ο πόλεμος των τιμών πετρελαίου που πυροδότησε η Σαουδική Αραβία μετά την απόρριψη από την Ρωσία συντονισμένων περικοπών της παραγωγής, οδήγησε σε πτώση τις τιμές αργού του Brent. Έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% από τα τέλη Δεκεμβρίου σε περίπου 32 δολάρια το βαρέλι και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι θα μειωθούν περαιτέρω κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι.

    Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα πιέσουν τα κέρδη της Aramco και θα έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά της Σαουδικής Αραβίας. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του βασιλείου μειώθηκαν πάνω από 12% το 2019 και χρειάζονται μια τιμή πετρελαίου στα 84 δολάρια το βαρέλι για να ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

    Οι μετοχές της Aramco υποχωρούσαν κατά 2,8% νωρίτερα στο Ριάντ, καταγράφοντας νέο χαμηλό κλεισίματος και υποχωρώντας κατά 13% σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.

     

    Tough Target

     

    Η Aramco θα είναι σε θέση να επιτύχει ελεύθερη ταμειακή ροή ύψους 63 δισ. δολαρίων το 2020, σύμφωνα με την Al Rajhi Capital, με έδρα το Ριάντ. Αυτός ο υπολογισμός υποθέτει ότι η εταιρεία θα αντλεί 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και οι τιμές του Brent θα κυμανθούν στα 30 δολάρια το βαρέλι.

    Η αύξηση του δανεισμού είναι μια επιλογή δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό και η εταιρεία παραμένει στα πλαίσια που πρέπει όσον αφορά την αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια, της τάξης του 5-15%. Η απόδοση του ομολόγου ύψους 3 δισ. δολαρίων της Aramco, που λήγει το 2029, αυξήθηκε αυτό το μήνα εν μέσω του παγκόσμιου sell-off των περιουσιακών στοιχείων αναδυόμενων αγορών.

    Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα δικά της μερίσματα, πληρώνοντας παράλληλα στους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι κατέχουν το 1,5% περίπου της εταιρείας, το μερίδιό τους από τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Profit Slump

    Τα κέρδη της Aramco σημείωσαν βουτιά 21% το 2019, στα 88 δισ. δολάρια λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και της μειωμένης παραγωγής.

    Παρόλα αυτά, παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την χρηματιστηριακή της αξίας και η πιο κερδοφόρα. Το εισόδημα της Aramco το 2019 ήταν ίσο με το εισόδημα των Apple Inc., Samsung Electronics Co. και  Exxon Mobil Corp. συνολικά.

     

    Still the King



    ΣΧΟΛΙΑ