• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    GlaxoSmithKline: Ενδιαφέρον από private equity για μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας αξίας 54 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Η καταναλωτική μονάδα της GlaxoSmithKline έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών private equity και θα μπορούσε να καταλήξει στη μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

    Οι σύμβουλοι της εταιρείας εκφράζουν ανεπίσημα το ενδιαφέρον για τις εν λόγω δραστηριότητες μαζί με τις προετοιμασίες για εισαγωγή της μονάδας στο χρηματιστήριο, κατά τις πληροφορίες.

    Οι Advent International, Blackstone, Carlyle Group, CVC Capital Partners, KKR & Co και Permira είναι μεταξύ των πιθανών μνηστήρων που αποτιμούν την εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η καταναλωτική μονάδα θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων και καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, κατά τις ίδιες πηγές. Η αξίας της μονάδας θα μπορούσε να ανέλθει στα  40 δισεκατομμύρια στερλίνες (54 δισεκατομμύρια δολάρια) ή και περισσότερα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

    Η μετοχή της GlaxoSmithKline αυξήθηκε μέχρι και 4,8% νωρίτερα στην αγορά του Λονδίνου, με την χρηματιστηριακή της αξία να κυμαίνεται στα 72 δισ. στερλίνες.

    Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται σε διαδικασία απόσχισης της καταναλωτικής μονάδας στα μέσα του 2022 και επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τυχόν επιλογές που θα αυξήσουν την αξία των μετόχων.

    Όπως ανέφερε, οι καταναλωτικές δραστηριότητες υγείας “με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, θα ενισχυθούν περαιτέρω από την είσοδο τους στις κεφαλαιαγορές και την ικανότητα τους να καθορίσουν τη δική τους στρατηγική ως ανεξάρτητη εταιρεία”.

    Η Glaxo συνεργάζεται με την Goldman Sachs και την Citigroup για την προετοιμασία μιας ξεχωριστής εισαγωγής της επιχείρησης στο χρηματιστήριο, ανέφερε τον Ιούνιο το Bloomberg News.

    Ρεκόρ εξαγορών

    Οποιαδήποτε συμφωνία για την καταναλωτική επιχείρηση της Glaxo θα θεωρηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές παγκοσμίως φέτος και η μεγαλύτερη εξαγορά από private equity που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Θα ξεπεράσει την εξαγοράς της TXU Corp. από την KKR και την TPG το 2007, ύψους 48 δισ. δολαρίων.

    Η καταναλωτική μονάδα της Glaxo είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τα παυσίπονα Panadol, τα αντιόξινα Tums και τις βιταμίνες Centrum.

    Το χαρτοφυλάκιο καταναλωτών πέτυχε ετήσιες πωλήσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων στερλίνων πέρυσι. Ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Novartis AG, έχουν εγκαταλείψει τον τομέα της υγείας των καταναλωτών για να επικεντρωθούν σε συνταγογραφούμενα φάρμακα υψηλότερου περιθωρίου. Άλλοι, όπως η Bayer AG, έχουν διπλασιάσει τις μονάδες τους, εξαγοράζοντας τα εμπορικά σήματα των ανταγωνιστών τους.

    Πιέσεις από του ακτιβιστές

    Την Τρίτη, η Bluebell αύξησε την πίεση στη διοίκηση της Glaxo ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου Jonathan Symonds, ανέφερε το Bloomberg News. Το hedge fund των ακτιβιστών έχει ήδη αμφισβητήσει και την ηγεσία της CEO, Emma Walmsley.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ