• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα της Βρετανίας προβληματίζει τον πιο περιζήτητο εργένη της χώρας

    • Bloomberg

    Hugh Grosvenor


    Ο Hugh Grosvenor, ο έβδομος δούκας του Γουέστμινστερ, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας και θεωρείται από τους πιο περιζήτητους εργένηδες.

    Προσπάθησε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που κληρονόμησε το συγκεκριμένο τίτλο, το 2016, αλλά αυτές τις μέρες είναι σχεδόν αδύνατο για έναν δισεκατομμυριούχο, με μία παγκόσμιας εμβέλειας αυτοκρατορία ακινήτων, να παραμείνει στο παρασκήνιο.

    Η κριτική που ασκείται στο δούκα και την εταιρεία του, Grosvenor Group Ltd. είναι μεγάλη. Η εταιρεία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με αφορμή τα σχέδια της να προχωρήσει στην κατεδάφιση ενός πύργου στο Λονδίνο που φιλοξενεί μερικούς από τους φτωχότερους κατοίκους της πόλης. Τα δημοσιεύματα είναι αρνητικά, καθώς η αυξανόμενη ανισότητα αποτελεί ένα καυτό θέμα. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, τον Οκτώβριο κατηγόρησε τον 28χρονο ως έναν “αναξιόπιστο ιδιοκτήτη”, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης επίθεσης στους δισεκατομμυριούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Hugh Grosvenor, Duke of Westminster
    Hugh Grosvenor, Δούκας του Γουέστμινστερ

    Αυτή η εξέλιξη φέρνει τον όμιλο Grosvenor σε μία δυσχερή θέση, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στη χώρα.

    Αν το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπορίς Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου – το πιο πιθανό σενάριο με βάση τις δημοσκοπήσεις – τότε θα ακολουθήσει το Brexit, και ενδεχομένως θα υποτιμηθεί η ιδιοκτησία στο Λονδίνο.

    Αλλά αν το Εργατικό Κόμμα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η περιουσία της οικογένειας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μία μεγάλη απειλή. Ο Corbyn αγωνίζεται για την επιβολή υψηλότερων φόρων στους πλούσιους, περιορισμών στους ιδιοκτήτες και παράλληλα έχει προτείνει δημόσιο έλεγχο για τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της οικογένειας Grosvenor και άλλων μεγάλων δυναστειών της χώρας.

    Μια κυβέρνηση των Εργατικών “θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στον πλούτο, κυρίως όταν εμπλέκονται trusts”, δήλωσε ο Richard Murphy, καθηγητής  διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο City University του Λονδίνου. Ο δούκας “δεν επέλεξε να είναι αυτό που είναι, καθώς έτσι γεννήθηκε, αλλά είναι η προσωποποίηση μιας μορφής ιδιοκτησίας, της οποίας η εποχή έχει παρέλθει.”

    Ο εκπρόσωπος του δούκα του Γουέστμινστερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Οι Grosvenors έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που μπορεί να προκαλέσει μία κυβέρνηση Εργατικών, επιβιώνοντας μέσα από πολέμους και πολιτικές αναταραχές.

    Ιστορία 1.000 ετών

    Το γενεαλογικό τους δέντρο ξεκινά 1.000 χρόνια πίσω, από έναν συγγενή του Γουίλιαμ του Κατακτητή, ο οποίος εισέβαλε στην Αγγλία από τη Νορμανδία το 1066. Ο αρχικός πλούτος τους συγκεντρώθηκε μέσω των ορυχείων και των ορυκτών, αλλά οφείλουν τη σημερινή περιουσία τους σε ένα γάμο του 17ου αιώνα. Ο Sir Thomas Grosvenor έλαβε 500 στρέμματα γης στα δυτικά της πόλης του Λονδίνου ως προίκα από τους γονείς της 12χρονης νύφης του.

    Το Mayfair και η Belgravia θεωρούνται πλέον τα πιο hot σημεία για τους πιο ευκατάστατους ενοικιαστές του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών λιανικής πώλησης πολυτελών ειδών, των γκαλερί τέχνης και των hedge funds.

    To Grosvenor Group έχει επεκταθεί σε 60 πόλεις παγκοσμίως και διαχειρίζονταν κεφάλαια αξίας 12,3 δισ. λιρών (15,9 δισ. δολαρίων) στο τέλος της περασμένη χρονιάς. Ωστόσο, η καρδιά της επιχείρησης εξακολουθεί να χτυπά στο Λονδίνο.

    Ο Hugh τέθηκε επικεφαλής της περιουσίας της οικογένειάς του, όταν ο πατέρας του Gerald πέθανε από καρδιακή προσβολή στα 64 του χρόνια. Σύμφωνα με τη διαθήκη, ο έκτος δούκας του Γουέστμινστερ άφησε 616 εκατομμύρια λίρες μετά από χρέη και υποχρεώσεις, και 20.000 λίρες για κάθε μία από τις τρεις κόρες του, οι οποίες μπορούν να λάβουν και πρόσθετο εισόδημα μέσω των οικογενειακών καταπιστευμάτων του Grosvenor.

    Τα όπλα του Gerald, ο αλιευτικός εξοπλισμός και τα αυτοκίνητα πέρασαν στον Hugh, ο οποίος έλαβε επίσης και τον τίτλο του. Η προσωπική περιουσία του Hugh υπολογίζεται τώρα στα 11,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ο Hugh είχε πολύ διαφορετική ανατροφή από τον πατέρα του, ο οποίος παρακολούθησε τη Σχολή Harrow και τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst. Ο Gerald αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα, τις γυναίκες και τη σαμπάνια στο πρωινό, σύμφωνα με τον “The Reluctant Billionaire”, ένα βιβλίο του Tom Tom Quinn του 2018.

    Ο νεαρός Δούκας σπούδασε στο Ellesmere College, ένα ιδιωτικό σχολείο κοντά στα σύνορα της Ουαλίας και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Newcastle πριν από έξι χρόνια, με πτυχίο στην διαχείριση της υπαίθρου.

    Στη συνέχεια εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Grosvenor Estate, και εργάστηκε σε κάθε τομέα της περιουσίας της οικογένειάς του, η οποία περιλαμβάνει επίσης αγροτικές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Σήμερα, ως δούκας, ο Hugh είναι διαχειριστής του Grosvenor Estate. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Grosvenor, Mark Preston έχει την απόλυτη ευθύνη για την περιουσία του πλουσιότερου ιδιοκτήτη της Βρετανίας.

    Στην καρδιά  όλων βρίσκεται η πλατεία Grosvenor, ένας καταπράσινος δημόσιος χώρος στο Λονδίνο, ο οποίος συνορεύει με πρεσβείες, εστιατόρια διακεκριμένων σεφ και σουίτες ξενοδοχείων που κοστίζουν περισσότερα από 5.000 δολάρια τη βραδιά. Αυτό το μήνα, η πλατεία είναι στολισμένη με τριαντάφυλλα, προσθέτοντας μια γιορτινή πινελιά στο κέντρο του Mayfair.

    Αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους κατοίκους της περιοχής.

    Η Grosvenor Estate “φροντίζει και αναβαθμίζει το δημόσιο χώρο”, δήλωσε η Camilla Dell, ιδρύτρια της Black Brick Property Solutions, η οποία αγοράζει ακίνητα για λογαριασμό των πλούσιων.

    Αυτές οι βελτιώσεις συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών τόσο πολύ ώστε οι περιοχές είναι πλέον συνώνυμες με τη διεθνή ελίτ. Ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στην πλατεία Grosvenor πωλείται έναντι 17 εκατ. λιρών, ενώ ένα γειτονικό εξοχικό σπίτι προσφέρεται στα 65 εκατομμύρια λίρες.

    Οι τιμές ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι οι υψηλότερες στο Λονδίνο. Στην ίδια περιοχή εντοπίζεται επίσης και η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα της πόλης, σύμφωνα με την Αρχή για την Καταπολέμηση της Φτώχειας στο Λονδίνο.

    Ο φιλανθρωπικός βραχίονας του Grosvenor Estate στοχεύει στην αντιμετώπιση μερικών από τις πιο έντονες επιπτώσεις της ανισότητας στις περιοχές της δικαιοδοσίας της, στηρίζοντας φιλανθρωπικές οργανώσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη των αστέγων. Παρέχει επίσης χώρους γραφείων στο Λονδίνο για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του Childhood Trust, το οποίο επικεντρώνεται στη φτώχεια.

    Ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα και εντάσεις κυρίως στις περιοχές όπου το Grosvenor Group συνδέεται με τους λιγότερο εύπορους.

    Λίγα τετράγωνα από την πλατεία Sloane στη Belgravia, το Grosvenor Group θέλει να κατεδαφίσει συγκρότημα πολυκατοικιών για να χτίσει ένα οικιστικό συγκρότημα με νέα καταστήματα, εστιατόρια και να διπλασιάσει τα υπάρχοντα προσιτά σπίτια.

    Οι ενοικιαστές που φιλοξενούνται από το τοπικό συμβούλιο σε ένα πύργο που προορίζεται για κατεδάφιση είναι εξαγριωμένοι με την προοπτική να ξεριζωθούν, την ώρα που η μίσθωση του κτιρίου λήγει το 2023. Έχοντας τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος, οι κάτοικοι έχουν αγωνιστεί ενάντια στα σχέδια και περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει τη σχετική λίστα  υποστηρίζοντας τα αιτήματα τους.

    Ακόμα κι αν αυτά τα τελευταία σχέδια περάσουν, τα φώτα θα παραμείνουν στο δούκα του Γουέστμινστερ και την αυτοκρατορία του.

    “Με αυτές τις τεράστιες περιουσίες, έχει δημιουργηθεί συγκέντρωση εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητη”, δήλωσε ο John Christensen, πρόεδρος του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, μια ομάδας δικηγόρων που πιέζει για οικονομική διαφάνεια. “Αυτό έχει δημιουργήσει μια χώρα με δύο ταχύτητες, μία περιορισμένη, πολύ πλούσια και ισχυρή ελίτ και τους υπόλοιπους κατοίκους που αγωνίζονται, ενώ σε γενικές γραμμές όλες οι φορολογικές διατάξεις είναι προσανατολισμένες στη φορολόγηση εκείνων που δεν ανήκουν στην ελίτ. Είναι μια τεράστια διαστρέβλωση”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ