• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο Warren Buffett υποχώρησε στη λίστα με τους μεγιστάνες και ποιοι σκαρφάλωσαν στις υψηλότερες θέσεις

    • Bloomberg
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Η δωρεά αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε ο Warren Buffett αυτή την εβδομάδα σημαίνει ότι έχει πλέον παραχωρήσει μετοχές της Berkshire Hathaway  αξίας άνω των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2006 μέχρι σήμερα.

    Η φιλανθρωπία του – σε συνδυασμό με την πρόσφατη απογοητευτική απόδοση της Berkshire– αρχίζουν να επηρεάζουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια την καθαρή αξία της περιουσίας του. Τα 68,6 δισ. δολάρια του μεγαλοεπενδυτή, τον τοποθετούν στην 8η θέση του Bloomberg Billionaires Index, τη χαμηλότερη που έχει βρεθεί από το 2012, που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης. Μέχρι πρόσφατα, τον περασμένο μήνα περιλαμβάνονταν στην πρώτη πεντάδα.

    Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, ο 89χρονος επενδυτής βρέθηκε αρχικά πίσω από τον Steve Ballmer, πρώην CEO της Microsoft Corp. και αυτή την εβδομάδα πίσω από τους συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνουν την κυριαρχία των κροίσων της τεχνολογίας στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους.

    Έξι από τους επτά πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη οφείλουν τον πλούτο τους στον συγκεκριμένο κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του Νο 1 Τζεφ Μπέζος ο οποίος είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 68 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και του Ballmer, που κέρδισε 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι γίγαντες της τεχνολογίας είχαν τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη, πάνω από 25% κατά το 2020.

    Η περιουσία του Ballmer έχει αυξηθεί χάρη στο μερίδιο 4% που εκτιμάται ότι διατήρησε από τότε που αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2014. Οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί έκτοτε, αυξάνοντας την περιουσία του στα 76,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Buffett, ωστόσο, αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός ότι οι φιλανθρωπίες συρρικνώνουν την περιουσία του. Η δέσμευσή του να χαρίσει την περιουσία του είναι δυσκολότερο να υλοποιηθεί, όσο αυτή συνεχίζει να αυξάνεται. Στην τελευταία επιστολή του προς τους μετόχους είπε πως θα χρειαστούν 12 έως 15 χρόνια προκειμένου να διατεθούν όλες οι μετοχές που κατέχει, μετά το θάνατο του.



    ΣΧΟΛΙΑ