• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί Λάρι Φινκ, Τζέιμι Ντάιμον και άλλοι μεγαλοτραπεζίτες φοβούνται ότι οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες

    JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο χαλαρώνουν τα απαγορευτικά που τέθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά λένε ότι η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηρίων μπορεί να μη συνάδει με την πραγματικότητα.

    «Η αγορά υποθέτει ότι δεν πρόκειται να δούμε ένα σοβαρό δεύτερο ή τρίτο κύμα» Covid-19 και ότι θα υπάρξουν θεραπείες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις τους αν τυχόν υπάρξει, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, την Τετάρτη σε συνέδριο του κλάδου. «Πιστεύω ότι οι δουλειές θα επιστρέψουν πιο αργά από ό,τι πιστεύουν άλλοι», πρόσθεσε.

    Η αισιοδοξία στο χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα έντονη αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα, κάποιοι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ανόδου στα ταμπλό των χρηματιστηριακών αγορών, όπως η Carnival και η United Airlines, είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 36% από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 3 1/2 ετών στο οποίο υποχώρησε στις 23 Μαρτίου.

    Πίσω από αυτήν την αισιοδοξία βρίσκονται αφενός μεν οι ενδείξεις ότι οι οικονομίες αρχίζουν να ζωντανεύουν, αφετέρου δε οι προοπτικές για ένα εμβόλιο, όπως και οι αισιόδοξες δηλώσεις από φορείς χάραξης πολιτικής και επικεφαλής επιχειρήσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντάιμον, είπε ότι ορισμένοι δανειολήπτες που είχαν ζητήσει περίοδο ανοχής εξακολουθούν να πραγματοποιούν πληρωμές και οι τράπεζες είναι πιθανό να έχουν τελειώσει με τις νέες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από δάνεια μετά από αυτό το τρίμηνο.

    «Μπορεί να δείτε μια αρκετά γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας την Τρίτη στο πλαίσιο τηλεσυνεδρίου. «Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αρκετά, οι μεγάλες εταιρείες έχουν τα δέοντα, αν πάνε όλα καλά θα διατηρήσουμε ζωντανές τις μικρές».

    Την Πέμπτη, είδαν το φως της δημοσιότητας και νέα θετικά οικονομικά στοιχεία, καθώς τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας – σημάδι ότι ο κόσμος επιστρέφει στη δουλειά.

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve (Fed), έχει ουσιαστικά μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν, διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και ανακοίνωσε σχέδια για εννέα έκτακτα προγράμματα δανεισμού. Σε κάποιο σημείο, ωστόσο, τα μέτρα θα τελειώσουν.

    «Δεν μπορείς να στηρίζεις το χρηματιστήριο εσαεί», είπε ο Ντάιμον.

    Οι μετοχές των τραπεζών ήταν επίσης από τους μεγάλους νικητές του τελευταίου ράλι, με τον δείκτη S&P 500 Financials να ενισχύεται κατά 17% από τις 13 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Citigroup ενισχύθηκε κατά 29%, η Morgan Stanley 26% και η Bank of America 23%.

    Τα κέρδη έρχονται σε αντίθεση με το κύμα απαισιοδοξίας που επικράτησε τον περασμένο μήνα, όταν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωναν οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και ενέγραψαν προβλέψεις ύψους 25 δισ. δολαρίων για νέα «κόκκινα» δάνεια. Την εποχή εκείνη, η JPMorgan έλεγε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40% καθώς αυξάνεται η ανεργία, ενώ η Bank of America προέβλεπε ότι η κάμψη θα διαρκούσε μέχρι και το επόμενο έτος.

    Τώρα, όμως, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αφήνουν πίσω τους τα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας και επικεντρώνονται στην ενδεχόμενη ανάκαμψη. Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, υποστήριξε ότι η οικονομία μπορεί να έχει ήδη πιάσει πάτο.

    Εξίσωση με πολλούς αγνώστους

    Μέσα στην αισιοδοξία της αγοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, Μάικλ Κόρμπατ, ήρθε να προστεθεί σε εκείνους που υιοθετούν επιφυλακτικότερη στάση, παραπέμποντας στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

    «Υπάρχουν ακόμα πολλοί άγνωστοι σχετικά με τις προκλήσεις για την υγεία και επομένως πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε ο Κόρμπατ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι συγκρατημένη», τόνισε.
    Ομοίως, ο πρόεδρος του ομίλου Goldman Sachs, Τζον Γουόλντρον, δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι ότι τους επόμενους μήνες θα επανεμφανιστούν θύλακες της επιδημίας, με αποτέλεσμα να ξανακλείσουν κατά καιρούς κάποιες τοπικές οικονομίες.

    Μια ανάκαμψη που σταματά και ξεκινά, σταματά και ξεκινά, θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική πρόκληση για τους καταναλωτές, είπε ο Γουόλντρον, ειδικά εάν μειωθούν τα μέτρα κρατικής στήριξης. Αυτό θα οδηγούσε σε «πολύ μεγαλύτερη καταστροφή» στην καταναλωτική πίστη, είπε.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Visa, Αλ Κέλι, λέει ότι η εταιρεία του εξακολουθεί να βλέπει μείωση των δαπανών στο δίκτυό της σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδε.

    Η τάση βοηθά να εξηγηθεί η «διελκυστίνδα», τόνισε στο πλαίσιο συνεδρίου ο CEO της Bank of America, Brian Moynihan. Αυτήν τη στιγμή η οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε τρεις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που την τραβούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις: την ανεργία, τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και τα χαμηλά επιτόκια.

    Μπορεί τα έσοδα από τόκους της τράπεζας να μειώνονται, αλλά «τα καλά νέα είναι ότι αυξάνουμε τις καταθέσεις και αυξάνουμε τα δάνεια και το ξεπερνάμε αυτό», δήλωσε ο Moynihan. «Πρέπει απλά η οικονομία να ξαναβρεί τον ρυθμό της», σχολιάζει.



    ΣΧΟΛΙΑ