• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι διαχειριστές κεφαλαίων συρρέουν στο Αμβούργο


    Η νέα αίθουσα συναυλιών από χάλυβα και γυαλί του Αμβούργου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την ευημερία που βιώνει η πόλη. Οι πιο εύπορες οικογένειες της περιοχής συνεισέφεραν περίπου 70 εκατ. ευρώ (78 εκατ. δολάρια) και τώρα μία σειρά από εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θέλουν να ωφεληθούν από αυτό τον πλούτο.

    Οι εταιρείες Vontobel Holding AG και BNP Paribas SA επεκτείνουν την παρουσία τους στο Αμβούργο, ενώ άλλες εταιρείες ανοίγουν τώρα εκεί γραφεία για πρώτη φορά.

    Η πόλη είναι δημοφιλής στους κύκλους των εκατομμυριούχων και σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, τουλάχιστον πέντε από τους 30 πλουσιότερους Γερμανούς ζουν στο Αμβούργο -συμπεριλαμβανομένου του Michael Otto, επικεφαλής εποπτικού συμβουλίου μίας online εταιρείας λιανικής και μεγιστάνας των οπτικών Guenther Fielmann.

    “Γιατί ένας διαχειριστής κεφαλαίων να μην θέλει να έχει παρουσία σε ένα από τα πλουσιότερα σημεία της Ευρώπης με πολλά “παραδοσιακά” κεφάλαια”, αναφέρει ο Axel Sarnitz, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας ZEB.

    Μια άλλη ένδειξη για την ευημερία του Αμβούργου είναι το γεγονός ότι έχει τα περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα από οποιαδήποτε γερμανική πόλη. Πολλές εύπορες οικογένειες διατηρούν στενούς δεσμούς με αυτές τις οργανώσεις, ενώ και οι δύο ομάδες στρέφονται μερικές φορές σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για να αναλάβουν τα κεφάλαια τους.

    Οι γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες αναζητούν νέες πηγές εισοδήματος καθώς αγωνίζονται να αυξήσουν τα κέρδη στα υπό διαχείριση κεφάλαια τους. “Τα περιθώρια κέρδους στην ιδιωτική τραπεζική είναι “πολύ χαμηλά”, δήλωσε η ZEB σε μια μελέτη στα τέλη του περασμένου έτους.

    Αυτή είναι η λίστα με τους διαχειριστές κεφαλαίου που επεκτείνονται στο Αμβούργο:

    Frankfurter Bankgesellschaft

    Η θυγατρική της Landesbank Hessen-Thueringen βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας γραφείου στο Αμβούργο και έχει ήδη αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες στην αγορά. Μέχρι τον Ιούλιο, αναμένει ότι θα έχει ομάδα 13 ατόμων που θα εργάζονται στην πόλη, σύμφωνα με τον Chief Executive Officer Holger Mai. Ο ίδιος θεωρεί το Αμβούργο μια “πολύ ελκυστική αγορά”.

    Vontobel Holding

    Η ελβετική εταιρεία είχε γραφεία στο Αμβούργο για περίπου μία δεκαετία. Πέρυσι, η Stella C. Streckwall προσχώρησε στην επιχείρηση από την Oddo BHF AG, όπου παρείχε συμβουλές σε πλούσιους πελάτες στη Βόρεια Γερμανία από το 2007. Το Αμβούργο είναι μία από τις κύριες αγορές-στόχος της Vontobel, δήλωσε η εκπρόσωπος Rebeca Garcia.

    BNP Paribas

    Η γαλλική τράπεζα αναπτύσσει τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσίας στην περιοχή. “Συνεχώς διευρύνουμε την παρουσία μας στο Αμβούργο”, δήλωσε η εκπρόσωπος Margit Wehning. Η εταιρεία απασχολεί 10 άτομα στην πόλη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 14 μέχρι το τέλος του έτους.

    Feri

    Η γερμανική εταιρεία άνοιξε γραφείο στο Αμβούργο τον περασμένο μήνα, το τέταρτο στη Γερμανία. Ο Achim Uebele, επικεφαλής του γραφείου, παρείχε συμβουλες σε πλούσιους ιδιώτες πελάτες της UBS Group AG. “Ο υψηλός αριθμός πλούσιων οικογενειών με εκτενείς συμβουλευτικές ανάγκες και στενή σχέση με την κοινότητα των πολιτιστικών ιδρυμάτων” προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, δήλωσε ο Ersin Soykandar, επικεφαλής εργασιών των ιδιωτών πελατών της Feri στη Γερμανία.



    ΣΧΟΛΙΑ