• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γερμανικές εκλογές: Ο Σολτς προελαύνει, ο Λάσετ ιδροκοπά

    • Bloomberg
    SPD, Πράσινοι και FDP ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Όλαφ Σολτς (ΑΠΕ)


    Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Γερμανία ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επικρατέστερος διάδοχος της Μέρκελ απέκρουσε κατηγορίες αναφορικά με την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος.

    Ο αντίπαλος του Σολτς από το κόμμα της Μέρκελ, ο Άρμιν Λάσετ, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το προτελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το βράδυ της Κυριακής, για να ξαναμπεί στην κούρσα.

    Δημοσκόπηση σε 1.500 άτομα που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ έδειξε ότι η επιθετική τακτική του Λάσετ δεν είχε αποτέλεσμα: το 41% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Λάσετ ήταν ο νικητής της βραδιάς, σε αντίθεση με το 27% που θεώρησε ότι επικράτησε ο Λάσετ. Τρίτη ήρθε η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπάρμποκ με 25%.

    Ο Λάσετ, πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσταφαλίας, πήρε το χρίσμα της CDU ως ο πιο κατάλληλος για να κρατήσει την εξουσία για τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως, η καμπάνια του είχε διάφορα προβλήματα, κυρίως από γκάφες κατά την περίοδο των πλημμυρών του καλοκαιριού.

    Ιστορικό χαμηλό για Χριστιανοδημοκράτες

    Την ώρα που ο Λάσετ οδηγεί τον συνασπισμό CDU/CSU σε ιστορικά χαμηλά, ο Σολτς φέρνει το SPD πρώτο στην κούρσα, κερδίζοντας την ψήφο των μετριοπαθών δεξιών, που στήριξαν την Μέρκελ και στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές νίκες.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή στην Bild, το SPD προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες έναντι του CDU/CSU.

    Ο Λάσετ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παρέμβαση του Γερμανού εισαγγελέα την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγείται ο Σολτς, στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας CDU και SPD.

    «Εάν ο δικός μου υπουργός Οικονομιών εργάζεται σαν και σας, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε ο Λάσετ στον Σολτς στο διάρκειας 90 λεπτών ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από τα κανάλια ARD και ZDF.

    Ο Σολτς αντιπαρήλθε τον σκόπελο έξυπνα λέγοντας ότι επί των ημερών του οι υπηρεσίες καταπολέμησης του μαύρου χρήματος στο υπουργείο Οικονομικών ενισχύθηκαν σημαντικά.

    Ο Σολτς κέρδισε πολλούς πόντους την περίοδο της πανδημίας, αφού στο πρόσωπό του οι πολίτες είδαν εκείνον που εφάρμοσε ένα τεράστιο οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας, για να παραμείνει η οικονομία ζωντανή τους τελευταίους 18 μήνες.

    Ωστόσο, δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις, ενώ έλεγε ότι οι πιο εύποροι Γερμανοί πρέπει να βοηθούν στην χρηματοδότηση των σχολείων και της αστυνομίας.

    Ο Λάσετ διαφώνησε λέγοντας ότι η αύξηση φόρων σε αυτή την φάση της οικονομίας είναι λάθος.

    Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί είναι με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

    Μάλιστα, ο Λάσετ κατηγόρησε τον Σολτς για την άρνησή του να αποκλείσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Μέρκελ απελπίζεται, ενώ η Γερμανοί συντηρητικοί καταποντίζονται μπροστά στα μάτια της

    Η κραταιά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αγωνιά για την μετά Μέρκελ εποχή



    ΣΧΟΛΙΑ