• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ενεργειακό τείχος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης υψώνει η κυβέρνηση Τραμπ

    • Bloomberg
    Ντόναλντ Τραμπ


    Να αυξήσει το ενεργειακό «αποτύπωμά» της στην Ευρώπη επιδιώκει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά και την επέκταση της συμφωνίας αμερικανικής εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού αερίου με την Πολωνία.

    Η Venture Global LNG θα στείλει 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πολωνική PGNiG από τον υπό κατασκευή τερματικό σταθμό στο Plaquemines, αντί 1 εκατομμυρίου τόνων που προέβλεπε προηγούμενη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε την Τετάρτη.

    Η συμφωνία ενισχύει τις πιθανότητες η Venture Global να αποφασίσει να προχωρήσει με το project των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2022.

    Η συμφωνία αποτελεί ένα παράδειγμα για την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Trump ώστε περισσότερο σχιστολιθικό φυσικό αέριο, το οποίο έχει αποκαλέσει «μόρια αμερικανικής ελευθερίας», να πάει σε ξένους αγοραστές ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

    Αν και τα αμερικανικά φορτία που φτάνουν στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος και φθηνότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής – και η Μόσχα μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές των Αμερικανών εξαγωγέων αυξάνοντας τις παραδόσεις μέσω αγωγών, σύμφωνα με την Citigroup.

    Ο Donald Trump δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις αμερικανικές κυρώσεις για να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

    Η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε hotspot για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεδομένου ότι Γερμανία, Ελλάδα και Κροατία εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμών εισαγωγής, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις ως προς τις ποσότητες που διοχετεύονται από τη Ρωσία, καθώς έχει μειωθεί η παραγωγή από την Ολλανδία και τη Βόρεια Θάλασσα.

    «Σήμερα είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό ορόσημο στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Rick Perry πριν ανακοινώσει τη συμφωνία. «Μας ενισχύει η κοινή μας δέσμευση για ενεργειακή ασφάλεια».

    Η Πολωνία συμφώνησε επίσης πέρυσι να αγοράσει LNG από το σχεδιαζόμενο τερματικό εξαγωγών της Sempra Energy στο Port Arthur στο Τέξας.

    Το έργο στο Plaquemines θα ενταχθεί στο λεγόμενο δεύτερο κύμα εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Αν και τέσσερα τερματικά στέλνουν ήδη σχιστολιθικό φυσικό αέριο στο εξωτερικό, το μέλλον για τα έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει είναι αβέβαιο, λόγω της υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως και του σκληρού ανταγωνισμού από τη Ρωσία, το Κατάρ και την Αυστραλία.

    Η Venture Global ξεκίνησε την κατασκευή άλλης μίας εγκατάστασης LNG στη Λουιζιάνα, του τερματικού σταθμού στο Calcasieu Pass, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ