• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εμβόλιο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε συμφωνίες για 350 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το 2021

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον δόσεις  εμβολίων κατά του Covid-19 και δεσμεύτηκε να επιταχύνει την έγκριση εμβολίων που στοχεύουν στις μεταλλάξεις του ιού.

    Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ολοκλήρωσε μια συμφωνία με τις Pfizer και BioΝΤech για 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις και ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη παραγγελία στη Moderna για 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, επίσης για φέτος.

    Με τις κινήσεις αυτές εξασφαλίζει την αύξηση του εφοδιασμού του δευτέρου τριμήνου, καθώς οι χώρες αγωνίζονται να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Πρόσφατα η επιτροπή ανακοίνωσε την πολιτική της για την επιτάχυνση της έρευνας, της έγκρισης, της προμήθειας και της διανομής εμβολίων που καταπολεμούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

    “Νέες μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Μέχρι τώρα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των νέων παραλλαγών, αλλά αυτές είναι πιο μολυσματικές, οπότε θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερες μεταλλάξεις».

    Η πρόσθετη παραγγελία από την Pfizer και τη BioNTech αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων από τις δύο εταιρείες για τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ. Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις, με τη δυνατότητα να ζητηθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προμήθεια της ΕΕ από τις εταιρείες.

    Το δεύτερο τρίμηνο θα αποσταλούν έως και 75 εκατομμύρια δόσεις από την παραγγελία, δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

    Η νέα παραγγελία της Moderna περιλαμβάνει συνολική πρόσθετη αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων – 150 εκατομμύρια το 2021 και μια option για 150 εκατομμύρια το 2022 – για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

    Οι χώρες της ΕΕ είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αγώνα για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, και οι ταχέως μεταδιδόμενες μεταλλάξεις του ιού αποκτούν ισχυρότερη βάση στην ήπειρο.

    «Γνωρίζουμε πού υπήρξαν καθυστερήσεις και σημεία συμφόρησης την πρώτη φορά», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου της ΕΕ για επιτάχυνση του προγράμματος.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δέσμευση για την ολοκλήρωση των προηγούμενων συμφωνιών αγοράς εμβολίων, που δείχνει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ «σε ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα», με την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού για την πρόληψη των καθυστερήσεων.

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, δήλωσε ότι το μπλοκ είναι «επί ποδός πολέμου».

    Υπάρχουν επίσης βήματα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση νέων μεταλλάξεων και την υποστήριξη της γονιδιωματικής αλληλουχίας καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης νέων εμβολίων.

    Τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν ένα πλάνο βασισμένο στην τεχνολογία RNA messenger. Σε αντίθεση με τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια, τα εμβόλια τύπου mRNA μπορούν να τροποποιηθούν εντός εβδομάδων, εάν κριθεί απαραίτητο, για προστασία έναντι μεταλλαγμένων μορφών του ιού.

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

    BioNTech/Pfizer: Επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2021

    Φον ντερ Λάιεν: Παραδέχτηκε καθυστέρηση στην αδειοδότηση των εμβολίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ