• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΕ: Προσφορές 107 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο για το Ταμείο Ανάκαμψης

    • Bloomberg
    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Προσφορές ύψους 107 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το πρώτο ομόλογο που εκδίδει συλλογικά η EE με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη ένδειξη της διάθεσης των επενδυτών για τα ισχυρά χρεόγραφα με πιστοληπτική αξιολόγηση AAA.

    Η Danske Bank και η ABN Amro Bank περιμένουν ότι η ΕΕ θα αντλήσει 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερα από την πώληση του 10ετούς, με εκδόσεις συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ για φέτος. Το βιβλίο προσφορών μέχρι στιγμής εμφανίζεται να απέχει από το ποσό ρεκόρ ύψους 145 δισ. ευρώ της αντίστοιχης έκδοσης του 2020, ωστόσο έχει περιθώριο ανόδου.

    «Απλώς πετάει» σχολιάζει ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής ανάλυσης της Danske Bank. «Έκαναν την ασφαλή επιλογή να εκδώσουν ένα 10ετές ομόλογο, παρέχοντας ένα αξιοπρεπές premium νέας έκδοσης. Δεν μπορεί να πάει άσχημα».

    Ten-year EU social bond yields have climbed but remain below 0%

    Η πώληση ήταν μια από τις πλέον αναμενόμενες των τελευταίων ετών, δεδομένου του τεράστιου ποσού χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Πριν την πανδημία, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω της σθεναρής αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

    Το πρόγραμμα NextGenerationEU έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

    Η ΕΕ έχει προγραμματίσει άλλες δύο εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ νέα «πράσινα» ομόλογα αναμένονται ακόμη και το φθινόπωρο. Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να εκδώσει χρεόγραφα βραχείας λήξης.

    «Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στο Bloomberg TV. «Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντέδρασε στην κρίση και για το πώς αναπτύσσεται η ζώνη του ευρώ».

    Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ