• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δέκα αναλυτές εξηγούν τι σημαίνει η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Ιράν για τις αγορές

    • Bloomberg

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ


    Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετά από το αμερικανικό χτύπημα που σκότωσε τον κορυφαίο Ιρανό διοικητή, προκαλώντας ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

    Τα future μετοχών υποχώρησαν στις ΗΠΑ και οι μετοχές στην Ασία έχασαν τα κέρδη τους, ενώ το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μαζί με το γιεν και το χρυσό.

    Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ένας ισχυρός Ιρανός στρατηγός, ο οποίος με τη βοήθεια του στρατού κατόρθωσε να επεκτείνει τη δύναμη της χώρας του στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε μετά από διαταγή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.  Η υψηλού ρίσκου κίνηση βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐι, δήλωσε ότι “σοβαρά αντίποινα” περιμένουν τους δολοφόνους του Σουλεϊμανί.

    Τα σοκαριστικά νέα έρχονται μετά από τα κέρδη που κατέγραψαν κατά το 2019 τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, με τις αμερικανικές μετοχές να ολοκληρώνουν μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

    Haven yen and gold gain as U.S. air strike spurs investor caution

    Δέκα αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου εξηγούν τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις για τις προοπτικές της αγοράς:

    Societe Generale SA

    Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στο Λονδίνο

    “Ο χρυσός είναι ο νικητής όσο κορυφώνεται η ένταση, και οι τιμές του πετρελαίου θα είναι επίσης υψηλότερες. Οι αποδόσεις ομολόγων είναι χαμηλότερες, το ράλι των μετοχών που βρίσκονταν σε εξέλιξη στις ΗΠΑ σταματά αλλά δεν θα δούμε δραματική αλλαγή του σκηνικού, και στην αγορά συναλλάγματος τα ασφαλή καταφύγια και τα νομίσματα που επηρεάζονται από το πετρέλαιο θα επωφεληθούν αλλά το γιεν θα είναι ο μεγάλος νικητής.

    “Το επίπεδο κλειδί που πρέπει να προσέχουμε είναι μάλλον το ευρώ/γιεν 120. Αυτό θα κρατηθεί εκτός αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.”

    “Δεδομένης της δυνατότητας να διατηρηθεί η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μια παρατεταμένη περίοδος υψηλότερων τιμών πετρελαίου αποτελεί ρίσκο.”

    Credit Agricole SA

    Valentin Marinov, επικεφαλής ανάλυσης των νομισμάτων G-10 στο Λονδίνο.

    Θα μπορούσε να “εξουδετερώσει τις ελπίδες της αγοράς για μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πρόκειται να έρθει μετά από την απομάκρυνση του ενδεχόμενου ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το αίσθημα του κινδύνου παραμένει εύθραυστο και για το λόγο ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αργήσουν να αντιδράσουν ή απλώς να μην έχουν πλέον το οπλοστάσιο να ανταποκριθούν με τον κατάλληλο τρόπο”.

    Ο αναλυτής χαρακτηρίζει το γιεν και το ελβετικό φράγκο “ελκυστικά”, ενώ υποστηρίζει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει τα “νομίσματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο της εισαγωγής πετρελαίου, όπως τα γουόν της Κορέας”.

    ING Groep NV

    Antoine Bouvet, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στο Λονδίνο

    “Το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ/Ιράν δεν φέρνει ακόμη την κλιμάκωση στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι πιο ήπιο από το αναμενόμενο σε αυτή την κρίση, η προσφορά σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα”.

    Colombo Wealth SA

    Alberto Tocchio, επικεφαλής επενδύσεων στο Λουγκάνο, Ελβετία

    “Η προοπτική για “σοβαρά αντίποινα” είναι πιθανόν αυτό που τρομάζει τις αγορές, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει μια αντεπίθεση εναντίον Αμερικανών διπλωματών. Οι αγορές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη, καθώς η ψυχολογία και οι τοποθετήσεις διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα”.

    “Θα μπορούσαμε τότε να χρησιμοποιήσουμε την πιθανή αδυναμία για να αυξήσουμε τις θέσεις μας σε μετοχές”.

    Saxo Capital Markets Pte.

    Kay Van-Petersen, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στη Σιγκαπούρη

    “Οι άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη όλοι στα γραφεία τους και ούτε πρόκειται μέχρι την επόμενη εβδομάδα, στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να μας δώσει κάποια υπερβολική αντίδραση προς τα κάτω. Ας δούμε, όμως, πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 24 έως 48 ώρες. Θυμηθείτε, είναι το Σαββατοκύριακο ήδη στη Μέση Ανατολή. ”

    Το κέρδος του πετρελαίου «μοιάζει ειλικρινά με μια υπερβολή». Αλλά αυτό είναι θετικό για τις αμερικανικές δαπάνες άμυνας, ενώ ακόμη και οι γαλλικές αμυντικές μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο αργότερα, σημείωσε.

    Covenant Capital Pte.

    Edward Lim, διαχειριστής κεφαλαίων στη Σιγκαπούρη

    “Αυτή η επίθεση απλώς υπογραμμίζει το γεωπολιτικό κίνδυνο των αγορών πετρελαίου αλλά και το ενδεχόμενο πιθανής έλλειψης πετρελαίου κατά το πρώτο ή και δεύτερο τρίμηνο του 2020.”

    “Δεν κάναμε τίποτε στο άκουσμα της είδησης, καθώς είχαμε ήδη αγοράσει μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών όπως οι CNOOC και Total όταν το πετρέλαιο διαπραγματεύονταν κοντά στα 60 δολάρια, στο τέλος του 2019″.

    UOB Kay Hian (Hong Kong) Ltd.

    Steven Leung, διευθυντικό στέλεχος στο Χονγκ Κονγκ

    Οι επενδυτές φοβούνται ότι η κατάσταση στο Ιράν θα χειροτερέψει, αφού μπορεί να υπάρξουν αντίποινα μετά την αμερικανική επίθεση. Οι άνθρωποι θα περιορίσουν το ρίσκο εν όψει του σαββατοκύριακου. Οι μετοχές σημείωσαν ανοδικό ράλι τον περασμένο μήνα, οπότε κάθε αρνητικά νέα αποτελούν αιτία για ρευστοποίηση των κερδών”.

    Mizuho Bank Ltd.

    Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Ασία, στο Χονγκ Κονγκ

    “Η αντιστροφή της ψυχολογίας που προκαλεί το αίσθημα κινδύνου, θα διατηρήσει υπό πίεση τις ασιατικές αγορές συναλλάγματος. Ο αμερικανικός δείκτης επίσης εμφανίζεται να αναζητά βηματισμό. Αυτοί οι παράγοντες πιθανόν θα προκαλέσουν ροές από τις ρευστοποιήσεις κερδών. “

    TD Securities

    Mitul Kotecha, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη Σιγκαπούρη

    “Η διάθεση για ρίσκο έχει επιδεινωθεί, όπως αποτυπώνεται στην αδυναμία των νομισμάτων, κυρίως της συγκεκριμένης περιοχής. Πολλά τώρα εξαρτώνται από το αν θα υπάρξουν αντίποινα. Βραχυπρόθεσμα, οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να περιοριστούν. “

    Credit Agricole

    David Forrester, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος προβλέπει ότι το γιεν μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 106 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

    “Η αγορά αποτιμά τους κινδύνους ενδεχόμενης αντίδρασης του Ιράν στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, η οποία ωθεί τις τιμές του χρυσού και του πετρελαίου καθώς και το γιεν”.

    “Στην αγορά υπήρξαν πολλά καλά νέα όσον αφορά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Τα δεδομένα ISM για τη βιομηχανία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ θα είναι καθοριστικά για το εάν το δολάριο-γιεν μπορεί να σπάσει το εύρος συναλλαγών που κινείται το τελευταίο δίμηνο”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ