• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα ύψη ο χρυσός με φόντο την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν τεσσάρων μηνών μετά από το το αμερικανικό «χτύπημα» στη Βαγδάτη που οδήγησε στην εξόντωση ενός από τους πιο ισχυρούς στρατηγούς του Ιράν, κίνηση που αναζωπύρωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή και και οδήγησε τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

    Το χτύπημα στη Βαγδάτη που διέταξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σκότωσε τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιρανό στρατηγό που είχε ρόλο-κλειδί στην πορεία του πολέμου στη Συρία, στηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε  ότι “τρομερά αντίποινα” περιμένουν αυτούς που δολοφόνησαν τον στρατηγό.

    Gold climbs to highest level in almost four months

     

    Ο χρυσός συνεχίζει το ανοδικό ράλι του 2019 καθώς το δολάριο εξασθενεί, ενώ η επιστροφή των γεωπολιτικών ανησυχιών αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την τιμή του. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2010, καθώς η χαλαρότερη νομισματική πολιτική, οι αναταραχές σε περιοχές από τη Χιλή έως στο Χονγκ Κονγκ και το αγοραστικό ενδιαφέρον από μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ETFs στήριξαν την τιμή του.

    “Αν και αυτό που βλέπουμε σήμερα μπορεί να είναι μία αιφνίδια αντίδραση στις εξελίξεις σε ΗΠΑ-Ιράν, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα περαιτέρω αντιδράσεων, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν τον χρυσό σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Jingyi Pan, επικεφαλής στρατηγικής της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη.

    Η spot τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μέχρι και 1% και διαμορφώθηκε στα 1.543,93 δολ. ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Σεπτεμβρίου. Στη Σιγκαπούρη διαπραγματεύονταν στα 1.541,77 δολάρια. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 2,1% αυτή την εβδομάδα.

    Μετατόπιση στάσης

    Το ανοδικό ράλι πραγματοποιείται την ώρα που οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ έχουν κοπάσει και οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν νέα υψηλά. Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη για τον χρυσό φέτος. Οι Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. και UBS Group AG έχουν εκτιμήσει ότι η τιμή του θα φτάσει στα 1.600 δολάρια για ουγγιά.

    Ο Ιανουάριος είναι ιστορικά ο καλύτερος μήνας για τον χρυσό, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αν οι τιμές ακολουθήσουν το μέσο όρο ανόδου του Ιανουαρίου των τελευταίων 20 ετών, κατά 2,7%, τότε θα ξεπεράσουν το υψηλό έξι ετών που κατέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το μέταλλο θα προσεγγίσει τα 1.600 δολ. ανά ουγγιά μέχρι το Φεβρουάριο, αν πετύχει τον μέσο όρο ανόδου 5,2%, των τελευταίων πέντε ετών.

    Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,1%, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,5% και το παλλάδιο κατέγραψε κέρδη 0,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ