Το Πανεπιστήμιο Columbia κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για την αποκατάσταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της έρευνας, μετριάζοντας έτσι μια κρίση που είχε κλονίσει τα οικονομικά του ιδρύματος και ανατρέψει την ηγεσία του.

Το πανεπιστήμιο της Ivy League θα καταβάλει πρόστιμο 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για να επιλύσει πολλαπλές έρευνες σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των ακυρωμένων επιχορηγήσεων και συμβάσεων, ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και για την πρόσβαση σε μελλοντικές επιχορηγήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

1

Η συμφωνία αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο Columbia θα καταβάλει επιπλέον 21 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις ότι οι Εβραίοι καθηγητές και υπάλληλοι υπέστησαν παράνομη διάκριση στο χώρο εργασίας μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Το πανεπιστήμιο ανέλαβε επίσης μια σειρά δεσμεύσεων με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και της συμμόρφωσης με τον ομοσπονδιακό νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, και δήλωσε ότι θα ενισχύσει την εποπτεία των διεθνών φοιτητών και θα ενισχύσει την ασφάλεια στον πανεπιστημιακό χώρο.

Οι απαιτήσεις υπογραμμίζουν μια νέα εποχή ομοσπονδιακού ελέγχου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πίεση έχει τελειώσει. Αν και η συμφωνία ανακουφίζει άμεσα την Columbia από τις σκληρές τακτικές της κυβέρνησης Τραμπ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ερευνών ή μελλοντικών παγώσεων χρηματοδότησης.

Επιβάλλει επίσης χρόνια εποπτείας από έναν από κοινού εγκεκριμένο ελεγκτή, ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας και θα λαμβάνει τακτικές εκθέσεις από το πανεπιστήμιο. Οι όροι συνιστούν μια σειρά δεσμεύσεων για ένα πανεπιστήμιο που, στο κείμενο της συμφωνίας, αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη — και ένα πιθανό σημάδι του συνεχιζόμενου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η κυβέρνηση Τραμπ στη διαμόρφωση της πολιτικής του πανεπιστημίου.

«Έχουμε δει με αυτή την κυβέρνηση ότι καμία απόφαση δεν είναι μόνιμη», δήλωσε ο Marcel Agueros, καθηγητής αστρονομίας στο Columbia και γραμματέας του τμήματος του πανεπιστημίου της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Καθηγητών.

Η συμφωνία του Columbia θα λειτουργήσει ενδεχομένως ως πρότυπο για άλλα πανεπιστήμια που διαπραγματεύονται με την αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το οποίο έχει επίσης πληγεί από μια σειρά μέτρων που περιορίζουν τη χρηματοδότησή του και στοχεύουν στην ικανότητά του να εγγράφει ξένους φοιτητές.

Ο Robert Kelchen, καθηγητής εκπαιδευτικής ηγεσίας και πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί στο Νόξβιλ, δήλωσε ότι η συμφωνία «αυξάνει την πίεση σε άλλα πανεπιστήμια» να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «προσεχώς» θα υπογραφούν συμφωνίες με άλλα πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης από τότε που φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες ταράξανε το πανεπιστημιούπολη του στη Νέα Υόρκη λόγω του πολέμου στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι νομοθέτες επέκριναν το πανεπιστήμιο για την προώθηση του αντισημιτισμού στον χώρο του, αλλά μετά την επανεκλογή του Τραμπ, οι επικρίσεις επεκτάθηκαν και περιλάμβαναν τις προσπάθειες προώθησης της πολυμορφίας και τις αντιρρήσεις για τον αριθμό των ξένων φοιτητών που γίνονται δεκτοί στον χώρο του πανεπιστημίου. Οι ξένοι αποτελούν σχεδόν το 40% του φοιτητικού πληθυσμού του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συνεισφέρουν σημαντικό μέρος των εσόδων του.

Τον Μάρτιο, πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ακύρωσαν περισσότερες από 300 επιχορηγήσεις και συμβάσεις με ερευνητές του Columbia, ως αποτέλεσμα της «συνεχιζόμενης αδράνειας» της σχολής απέναντι στην αύξηση των καταγγελιών για αντισημιτισμό από εβραίους φοιτητές. Το Columbia δήλωσε σε ανακοίνωση την Τετάρτη ότι, βάσει της συμφωνίας, θα επαναληφθούν οι πληρωμές για ενεργές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

«Η συμφωνία συντάχθηκε προσεκτικά ώστε να προστατεύει τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν και να επιτρέπει την επανέναρξη της ουσιαστικής ερευνητικής συνεργασίας μας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Columbia, Claire Shipman, σε μια ανακοίνωση. «Το σημαντικό είναι ότι διασφαλίζει την ανεξαρτησία μας, μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή αριστεία και την επιστημονική έρευνα, έργο που είναι ζωτικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον».

Σε επιστολή προς τους φοιτητές και το προσωπικό την Τετάρτη το βράδυ, η Shipman υπογράμμισε τις διαβεβαιώσεις της συμφωνίας ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εξουσία να ελέγχει τις προσλήψεις του διδακτικού προσωπικού, τις αποφάσεις για τις εισαγωγές ή τα επιτρεπόμενα ακαδημαϊκά θέματα και τα θέματα των μαθημάτων.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα υπαγορεύει τι διδάσκουμε, ποιος διδάσκει ή ποιους φοιτητές εισάγουμε», έγραψε.

Ωστόσο, ο Agueros δήλωσε ότι είχε «πολύ ανάμεικτα συναισθήματα» για τη συμφωνία, αλλά ότι το κυριότερο από αυτά ήταν η «αποθάρρυνση».

«Είναι δύσκολο να μην νιώθουμε ότι υποκύψαμε στην εκφοβιστική τακτική αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον διαπιστώσει ότι μπορεί πράγματι να χρησιμοποιήσει με επιτυχία αυτά τα εργαλεία για να αναγκάσει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο να ακολουθήσει τις επιθυμίες της», δήλωσε ο Agueros.

Ευρεία αναταραχή

Η ευρεία αναταραχή που επικρατεί στο Columbia από το 2023 συνέβαλε στην αποχώρηση της προέδρου Minouche Shafik και της προσωρινής ηγέτιδας Katrina Armstrong, η οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο μετά την εμφάνισή της σε μια κλήση Zoom με μέλη του διδακτικού προσωπικού, όπου υποβάθμισε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με τον Λευκό Οίκο. Η Armstrong είχε συμφωνήσει σε μερική απαγόρευση των μασκών, αυξημένη αστυνόμευση στον πανεπιστημιακό χώρο και εποπτεία του τμήματος μεσανατολικών σπουδών του Columbia.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία, το πανεπιστήμιο θα μοιραστεί πιο λεπτομερείς πληροφορίες με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σχετικά με τις αποφάσεις πρόσληψης και εισαγωγής, θα αναδιαρθρώσει τον τρόπο εποπτείας των φοιτητικών διαδηλώσεων και θα σκληρύνει τους κανόνες κατά των διαταραχικών ή μασκοφόρων διαδηλώσεων. Απαγορεύονται επίσης οι μάσκες προσώπου που έχουν ως σκοπό την απόκρυψη της ταυτότητας κάποιου, παραβιάζοντας την πολιτική του πανεπιστημίου. Η συμφωνία απαιτεί επίσης την αναθεώρηση των περιφερειακών προγραμμάτων της Κολούμπια, ξεκινώντας από αυτά που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.

Η εποπτεία της συμφωνίας θα ανατεθεί στον Bart Schwartz, ιδρυτή της Guidepost Solutions και διαχειριστή.

Το Columbia θα ενισχύσει επίσης την εποπτεία των διεθνών φοιτητών, αξιολογώντας τους λόγους των υποψηφίων για σπουδές στις ΗΠΑ, μοιράζοντας δεδομένα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μειώνοντας την οικονομική εξάρτηση του πανεπιστημίου από τους ξένους φοιτητές.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την πληρωμή των 21 εκατομμυρίων δολαρίων για αξιώσεις διακρίσεων στο χώρο εργασίας ως τη μεγαλύτερη δημόσια συμφωνία για διακρίσεις στην απασχόληση των τελευταίων δύο δεκαετιών και τη μεγαλύτερη που έχει συνδεθεί ποτέ με τον αντισημιτισμό ή με εργαζόμενους οποιασδήποτε θρησκείας.

Κυβερνητική έρευνα

Το Columbia συμφώνησε με τη συμφωνία μετά από κυβερνητική έρευνα που διαπίστωσε ότι το πανεπιστήμιο της Ivy League παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, ενεργώντας «με σκόπιμη αδιαφορία» απέναντι στην παρενόχληση των εβραίων φοιτητών του.

Ο Shipman δήλωσε την Τετάρτη ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει παραδεχτεί καμία παράβαση και διαφωνεί με το συμπέρασμα της κυβέρνησης, αλλά δεν αρνείται «τις πολύ σοβαρές και οδυνηρές προκλήσεις που αντιμετώπισε το ίδρυμά μας με τον αντισημιτισμό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Columbia ανακοίνωσε ότι έλαβε πειθαρχικά μέτρα εναντίον περισσότερων από 70 φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες που οδήγησαν στο κλείσιμο της βιβλιοθήκης Butler του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων τον Μάιο. Από την ομάδα αυτή, η πλειοψηφία είτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα είτε αποβλήθηκε, ενώ σε ορισμένους πρόσφατους αποφοίτους ανακλήθηκαν τα πτυχία τους.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η νέα Δικαστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου, η οποία μεταφέρθηκε στο γραφείο του πρύτανη μετά από κριτική της κυβέρνησης Τραμπ για τον προηγούμενο χειρισμό των ταραχών στο πανεπιστήμιο.

Για τον Brian Cohen, εκτελεστικό διευθυντή του Kraft Center for Jewish Student Life του Πανεπιστημίου Columbia, η συμφωνία «αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση αυτού που οι εβραίοι φοιτητές και οι οικογένειές τους έχουν εκφράσει με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη: ο αντισημιτισμός στον πανεπιστημιακό χώρο είναι πραγματικός και έχει απτή επίδραση στην αίσθηση ασφάλειας και ανήκειν των εβραίων φοιτητών και, κατά συνέπεια, στα πολιτικά τους δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει η συμφωνία «να σηματοδοτήσει την αρχή μιας πραγματικής, διαρκούς αλλαγής».

Σε μια ανάρτηση στο X, η Columbia University Apartheid Divest — μια συμμαχία φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών ομάδων που βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο — κατήγγειλε το πανεπιστήμιο για «την πώληση των φοιτητών του».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και δεσμεύτηκε να διορίσει συντονιστές για να ανταποκρίνονται και να αναφέρουν καταγγελίες για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων. Το πανεπιστήμιο δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με εβραϊκές οργανώσεις για την υποχρεωτική εκπαίδευση κατά των διακρίσεων.

Η υπουργός Παιδείας Λίντα Μακμάον χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «οδικό χάρτη για τα ελίτ πανεπιστήμια» και δήλωσε σε συνέντευξή της στο Fox Business την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι η συμφωνία με το Χάρβαρντ θα επιτευχθεί επίσης «εκτός δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άδεια στη Chevron να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα

Carrefour SA: Πουλά τις δραστηριότητές της στην Ιταλία στη NewPrinces

JD.com: Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της μητρικής της MediaMarkt, Ceconomy για 2,2 δισ.ευρώ