• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός και πετρέλαιο στη δίνη της αβεβαιότητας του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών

    • Bloomberg


    Ο χρυσός και ο χαλκός υποχώρησαν και το πετρέλαιο σημειώνει διακυμάνσεις εν μέσω της μάχης, στήθος με στήθος, που δίνουν οι δύο υποψήφιοι των αμερικανικών εκλογών, με την αρχική πεποίθηση των traders για ξεκάθαρο αποτέλεσμα να κλονίζεται, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο παρατεταμένης αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά ανατρέπει τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις, θέτοντας εν αμφιβόλω την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Πάντως όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα.

    «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει για λίγο μετά την πρόωρη ανακοίνωση του Τραμπ και την απειλή του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A / S. «Οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων δέχονται πιέσεις, ενώ τα ομόλογα και το δολάριο σημειώνουν άνοδο».

    Election uncertainty and a rallying dollar send copper and gold lower

    Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στα 1,892,64 δολάρια νωρίτερα στο Λονδίνο.

    Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 0,1%, στα 37,70 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας τα προηγούμενα κέρδη μέχρι 3,4%.

    Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του Brent ενισχύονταν κατά 0,2% στα 39,79 δολάρια στο ICE.

     Η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στα 6.703,50 δολάρια ανά τόνο στην αγορά του Λονδίνου.

    «Είναι σαφές ότι το Μπλε Κύμα δεν έγινε πραγματικότητα όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Wayne Gordon, επικεφαλής εμπορευμάτων και συναλλάγματος στην UBS Global Wealth Management. «Η συνέπεια μιας νίκης του Τραμπ θα μπορούσε να είναι ότι τα δημοσιονομικά πακέτα θα έρθουν πιο γρήγορα, αλλά ενδεχομένως τα ποσά θα είναι μικρότερα».

    Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ τήρησε σκληρή στάση απέναντι στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, με την επιβολή κυρώσεων, οδηγώντας στον περιορισμό του παγκόσμιου εφοδιασμού. Η υποστήριξή του στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστόλιθου βοήθησε να ανέλθει η παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα, προσθέτοντας  παράλληλα περισσότερα αποθέματα στην παγκόσμια αγορά.

    Μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων – ιδιαίτερα του χρυσού, που επωφελείται από ένα ασθενέστερο δολάριο – στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυστηρότερες ρυθμίσεις για την παραγωγή σχιστόλιθου και επίσης να σηματοδοτήσει μια πιο διπλωματική σχέση με το Ιράν, εξέλιξη που θα απελευθερώσει εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε νέες εξαγωγές αργού πετρελαίου.

    Οι καθυστερήσεις σε οποιοδήποτε οριστικό αποτέλεσμα θα προσφέρουν στήριξη στο δολάριο και θα ασκήσουν πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. “Ο χρυσός, τα μέταλλα και το πετρέλαιο – ιδιαίτερα το πετρέλαιο και ο χαλκός – θα είναι ευαίσθητα σε αυτές τις κινήσεις του δολαρίου”.

    “Με πρόεδρο τον Τραμπ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων FGE.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ