• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Πέρασε πάνω από τα 1.900 δολάρια – Καύσιμα στο ράλι προσθέτει ο βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους

    • Bloomberg
    Mark Mobius: Επενδύστε σε χρυσό το 10% του χαρτοφυλακίου σας

    Mark Mobius


    Πάνω από τα 1900 δολάρια ανά ουγγιά, για πρώτη φορά από το 2011, βρέθηκε η τιμή του χρυσού, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε σημειωθεί την ίδια χρονιά, σχεδόν πριν από εννέα χρόνια.

    Καύσιμα στο ράλι του πολύτιμου μετάλλου προσθέτουν αφενός μεν η αναζωπύρωση των πολιτικών εντάσεων, αφετέρου δε η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού, που δεν λέει να τελειώσει, καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη και η νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενισχύουν τη λάμψη του μετάλλου. Ο χρυσός αντλεί επίσης στήριξη από τα χαμηλά ή και αρνητικά πραγματικά επιτόκια, το ασθενέστερο δολάριο και τις προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού μετά τις τεράστιες «ενέσεις» ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών.

    Ο χρυσός ετοιμάζεται να κλείσει και έβδομη εβδομάδα με κέρδη, κάνοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι από το 2011, ενώ το ασήμι ετοιμάζεται να καταγράψει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.

    «Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά ή πλησιάζουν το μηδέν, τότε ο χρυσός είναι ένα ελκυστικό μέσο για να έχει κανείς, επειδή δεν έχεις να ανησυχείς για το αν θα πάρεις ή όχι τόκους και βλέπεις ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα στις αγορές», δήλωσε ο Μαρκ Μόμπιους, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Θα αγόραζα τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω», συμπλήρωσε.

    Η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση (spot) σημείωνε άνοδο κατά 0,9% στα 1.903,94 δολάρια ανά ουγγιά στις 9:06 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Οι τιμές άγγιξαν τα 1.898,34 δολάρια την Πέμπτη και πλέον προσεγγίζουν το ρεκόρ των 1.921,17 δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.



    ΣΧΟΛΙΑ