• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Το σχέδιο που ετοιμάζει η ΕΕ για την άρση των lockdowns και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

    • Bloomberg
    Lockdown για ανεμβολίαστους σε Αυστρία και Γερμανία

    φωτογραφία: Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τον σχεδιασμό της στρατηγικής της για την σταδιακή άρση των lockdowns παρά τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσει στην εκστρατεία εμβολιασμού των χωρών της, η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca.

    «Υπάρχει λόγος να αναμένουμε ουσιαστική μείωση της διασποράς του ιού, εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά την προοπτική άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία», αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρόκειται να δημοσιευτεί την Τετάρτη. «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν βελτίωση της κατάστασης», θα επισημαίνει, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Η συντονισμένη άρση των lockdowns θα βασίζεται σε ένα «σύστημα βαθμίδων που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», θα πει η Κομισιόν. Η δημοσίευση του εγγράφου αναμένεται την ώρα που η αύξηση της μετάδοσης σε ολόκληρη την ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς.

    Το σύστημα βαθμίδων, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα προβλέπει το περιθώριο που θα έχει κάθε κυβέρνηση για να ελαφρύνει τα μέτρα «χωρίς να διακινδυνεύσει την αύξηση της εξάπλωσης του ιού». Το ECDC έχει στόχο να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα το προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.

    Η ΕΕ θέλει να έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού έως τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία που έχει σκοτώσει πάνω από 550.000 άτομα στο μπλοκ και οδήγησε την οικονομία της στην πιο απότομη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Η εταιρεία ερευνών Airfinity που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η αναστολή του εμβολίου της Astra σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες, θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Η Κομισιόν αναμένεται να δηλώσει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ και θα δημοσιεύσει επίσης μια νομοθετική πρόταση για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι οι κάτοχοι του έχουν εμβολιαστεί, έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

    Στο «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» σύμφωνα με το προσχέδιο, θα εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς, αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg.

    Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ. Η απόφαση για να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό εμβόλια που δεν έχουν λάβει πανευρωπαϊκή άδεια θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός της ΕΕ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.

    Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα.

    Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για εισερχόμενα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

    «Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα επισημάνει η Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται αρκετά αξιόπιστο”.

    Διαβάστε ακόμα:

    Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

    «Πόλεμος» για το εμβόλιο της AstraZeneca – Οι χώρες που έχουν αναστείλει τη χορήγησή του

    Τι απαντά η Κομισιόν για τον τρόπο διανομής των εμβολίων στα κράτη μέλη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ