• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Το μυστήριο με ελληνικό νησί που δείχνει τις “ανοργάνωτες” καραντίνες της Βρετανίας

    • Bloomberg


    Ο Θανάσης Κοντάρης έμεινε έκπληκτος όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έβαλε στη “μαύρη λίστα” τη Σέριφο, διατυπώνοντας σύσταση προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο μικρό ελληνικό νησί και ζητώντας από κατοίκους και επισκέπτες που επιστρέφουν από εκεί στην Αγγλία να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

    «Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εδώ ήταν μονοψήφιος», δήλωσε ο μοναδικός μόνιμος γιατρός της Σερίφου. “Δεν γνωρίζω ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που υποστηρίζουν μια τέτοια απόφαση”.

    Με πληθυσμό μόλις μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, η Σέριφος δεν έχει αεροδρόμιο ή beach bar που να πουλούν φθηνό αλκοόλ στα πλήθη. Οι παρθένες ακτές του στην πλειονότητά τους δεν έχουν ξαπλώστρες και κάποιες από αυτές είναι σχεδόν άδειες ακόμα και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Σε αντίθεση με πολλά κοντινά νησιά, η Σέριφος ποτέ δεν μπήκε στα πρωτοσέλιδα για κρούσματα Covid-19.

    Ωστόσο, οι λίγοι Βρετανοί επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί, ανακάλυψαν χωρίς κάποια προειδοποίηση την περασμένη Δευτέρα, ότι κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 2 εβδομάδων. Ακολούθησε η Ολλανδία με δικά της μέτρα την Τρίτη, απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια σε όλα τα ελληνικά νησιά, όχι όμως και στην ηπειρωτική χώρα, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, παρουσιάζονται στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Οι ξαφνικές και ασυντόνιστες οδηγίες επιδεινώνουν το πλήγμα της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας και καθιστούν τις μετακινήσεις στην Ευρώπη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» ακόμη και για τον πιο ένθερμο ταξιδιώτη.

    Ειδικότερα για τον παραθεριστή του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγαλώνει τη σύγχυση που κυριαρχούσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων περιορισμών τον Ιούλιο. Η Ουαλία, η οποία θέτει τους δικούς της κανόνες, πρόσθεσε έξι ελληνικά νησιά – η Σέριφος δεν είναι ανάμεσά τους – στη μαύρη λίστα της στις 3 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που κινήθηκε διαφορετικά σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την πρώτη φορά που έδωσε διαφορετική οδηγία για τα νησιά μιας χώρας σε σχέση με τους ηπειρωτικούς της προορισμούς.  Ενώ μόνο η Αγγλία ξεχώρισε τη Σερίφο, μαζί με άλλα έξι ελληνικά νησιά, στη Σκωτία η απαγόρευση ισχύει για όσους επιστρέφουν από οπουδήποτε στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps επεδίωξε να εξηγήσει την κίνηση της Δευτέρας, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    «Για πρώτη φορά έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε συγκεκριμένα νησιά από την καραντίνα, παρέχοντας ταυτόχρονα τη μέγιστη προστασία στη δημόσια υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Shapps. «Χρησιμοποιώντας τα πρόσφατα δεδομένα JBC που αποκτήσαμε, είμαστε πλέον σε θέση να εξαιρέσουμε τα ελληνικά νησιά, στα οποία οι παραθεριστές κινδυνεύουν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους», είπε.

    “Πολύ ατυχές”

    Εάν υπάρχουν τέτοια δεδομένα που να υποστηρίζουν την απόφαση της Βρετανίας να βάλει τη Σέριφο στη μαύρη λίστα, αυτά δεν είναι γνωστά στους ντόπιους. Η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κυβερνήσεων και αρχών, καθώς και του κοινού, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στις παγκόσμιες προσπάθειες εξάλειψης μιας πανδημίας που έχει προκαλέσει χάος στις οικονομίες του κόσμου.

    «Είναι μια πολύ ατυχής απόφαση και δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Sky News ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. « Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε πολύ στενά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μοιράστηκε όλα τα δεδομένα μαζί της και αύξησε τα διαγνωστικά τεστ σε καίρια σημεία, όπου υπάρχουν επιφυλάξεις». Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει ακόμα μια από τις χώρες με το καλύτερο ιστορικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

    Η ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει μόνο τα δεδομένα της λοίμωξης σε περιφερειακό επίπεδο για να αποφύγει τον στιγματισμό συγκεκριμένων πόλεων και να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή, αλλά αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει παρενέργειες. Η μικρή κοινότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Σερίφου έβριθε τη Δευτέρα από σχόλια χρηστών, με ορισμένους στο Facebook να υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι οι ελληνικές αρχές «κρύβουν κάτι».

    Οι Έλληνες και οι τουρίστες μπορούν να συμπεράνουν ότι μια περιοχή κινδυνεύει μόνον όταν οι αρχές επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς, όπως η απαγόρευση της λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων μετά τα μεσάνυχτα. Στη Σέριφο δεν έχουν ποτέ επιβληθεί τέτοια μέτρα και η απόκλιση μεταξύ της εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης και της βρετανικής απόφασης να αναλάβει δράση, πράγμα το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχουν 20 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, επιδεινώνει τη σύγχυση και πυροδοτεί τις φήμες.

    Ο Κοντάρης, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Στοκχόλμη, είναι αρκετά σίγουρος ότι αν η Σέριφος ήταν περιοχή υψηλού κινδύνου, θα το γνώριζε. Επισημαίνει ότι, ελλείψει αεροδρομίου, οι επισκέπτες που φεύγουν από το νησί με πλοίο για την ηπειρωτική χώρα, περνούν χρόνο στην Αθήνα και αργότερα πετούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό ταξιδεύοντας, παρά κατά την παραμονή τους στη Σέριφο, υποστηρίζει.

    Ωστόσο, η ελληνική πρωτεύουσα, την οποία οι αρχές θεωρούν ως το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της βρετανικής κυβέρνησης. Ούτε πολλά ελληνικά νησιά όπου η εξάπλωση των κρουσμάτων ανάγκασε τις τοπικές αρχές να επιβάλουν εστιασμένα lockdowns.

    Πώς λοιπόν η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε από όλα τα μέρη να συμπεριλάβει τη Σέριφο στη λίστα της καραντίνας, διερωτάται ο Κοντάρης. “Σίγουρα αυτό είναι λάθος.”



    ΣΧΟΛΙΑ