• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Στρατηγική συμφωνία ΕΕ – Κίνας για την επισιτιστική κρίση


    Με τον Ουκρανικό Πόλεμο να μαίνεται Ευρώπη και Κίνα συμφωνούν για την διαχείριση και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από συνάντηση για το εμπόριο η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επισιτιστική κρίση μέσω της εξαγωγής λιπασμάτων.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Κίνας συμφώνησαν στην “ανάγκη να αποτραπούν οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και συζήτησαν την αύξηση της διαφάνειας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εφοδιασμό ορισμένων κρίσιμων πρώτων υλών και άλλων προϊόντων”, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση.

    Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη

    Οι οικονομικές και εμπορικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν καθώς η ΕΕ κινδυνεύει με ύφεση λόγω της έλλειψης ενεργειακού εφοδιασμού και άλλων βασικών προϊόντων.

    Ο επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis και η Mairead McGuinness, επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συζήτησαν επίσης με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He, μεταξύ άλλων, τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού.

    Τι συμφώνησαν οι δύο πλευρές

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βελτιώσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό όσον αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της κινεζικής κυβέρνησης.

    Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, να προωθήσουν και να διευκολύνουν το ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις και να προωθήσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ανέφερε η ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ