• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Στο τραπέζι της ΕΚΤ η επανεπένδυση των αγορών ομολόγων

    • Bloomberg


    Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθούν να εγκρίνουν την επανεπένδυση των αγορών ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης που έχει σταματήσει πλέον ως απάντηση στην κρίση, όπως επισήμαναν και την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

    H έκτακτη συνάντηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ξεκινά στις 12 π.μ. -ώρα Ελλάδας- στη Φρανκφούρτη, και θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Στόχος είναι να εξετάσουν την αντιμετώπιση της αύξησης των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων χρησιμοποιώντας το μέτρο, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Δεν είναι γνωστό αν θα εξεταστούν και άλλα μέτρα.

    Italy's yield premium slumps after the ECB announces an ad-hoc meeting

    Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της συνάντησης όταν επικοινώνησε μαζί του το Bloomberg.

    Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη όταν έγινε γνωστή η έκτακτη συνεδρίαση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014, μια εποχή που η περιοχή ήταν ακόμα βυθισμένη στην κρίση του δημόσιου χρέους.

    «Ο πληθωρισμός κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού επιτοκίου στην Commerzbank. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί απλώς να διοχετεύει χρήματα για το πρόβλημα, καθώς χρειάζονται στην πραγματικότητα αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και υψηλότερα επιτόκια».

    Οι επενδυτές δεν είναι μέχρι στιγμής πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την καταπολέμηση του πρωτοφανούς πληθωρισμού στην ευρωζώνη, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο τις αποδόσεις ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών του μπλοκ.

    Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες.

    Παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα παρουσιάζουν άλμα εδώ και αρκετό καιρό, η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει κατανείμει μόνο επανεπενδύσεις από το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της για να σταθεροποιήσει αυτό που θεωρεί αδικαιολόγητη αναταραχή της αγοράς. Υπήρξε κάποια απογοήτευση των επενδυτών όταν οι αξιωματούχοι δεν παρουσίασαν ένα νέο εργαλείο στη συνεδρίαση πολιτικής τους την περασμένη εβδομάδα.

    «Σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε βάθος χρόνου, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες ανά πάσα στιγμή», δήλωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μετά την απόφασή τους την Πέμπτη. «Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία».

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το sell off στις αγορές ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ