• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Πώς η Alpha Bank θα μειώσει τα «κόκκινα» δάνειά της

    • Bloomberg


    Έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με το σχέδιό της για πώληση των NPLs απέστειλε η Alpha Bank προς πιθανούς επενδυτές.

    Η τράπεζα έχει κάνει τα πρώτα βήματα πάνω σε ένα σχέδιο ουσιαστικής απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, αφού η κυβέρνηση διευκόλυνε την τιτλοποίησή τους.

    Το πιστωτικό ίδρυμα έστειλε έγγραφα σχετικά σε δυνητικούς επενδυτές, αναφέροντας λεπτομερώς τα σχέδιά του, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το ζήτημα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς αναφέρθηκαν σε συζητήσεις που αφορούν σε εμπιστευτικές διαδικασίες. Η Alpha Bank επιδιώκει να πουλήσει δανειακές οφειλές ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η Alpha Bank θέλει να ολοκληρώσει το τρέχον έργο της τιτλοποίησης, το οποίο έχει ονομαστεί Galaxy, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μακροπρόθεσμα, αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2022, έναντι περίπου 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο.

    Η ελληνική κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο γνωστό ως «Ηρακλής», προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να μετατρέψουν τα επισφαλή δάνεια σε χρεόγραφα προς πώληση με το κράτος να παρέχει υποστήριξη για το λιγότερο ριψοκίνδυνο κομμάτι αυτού του χρέους. Η Ελλάδα θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 12 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η Alpha Bank σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και έχει ανακοινώσει σχέδια για την πώληση μέχρι το 2022 χρέους έως 900 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

    Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Τα «κόκκινα» δάνεια που κατείχαν οι τράπεζες της χώρας έφθασαν το 2016 σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και έκτοτε έχουν υποχωρήσει σε περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Υποσχέθηκαν στον SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσουν το ποσό αυτό σε περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.

    Οπως έγραφε το ΝΜ, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha bank σχεδόν κατά 2/3 από τα 19 δισ. σε 7 δισ. ευρώ με το project Galaxy είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, όπως αυτό εκδηλώθηκε στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις της τράπεζας.

    Εαν συνυπολογίσει κάποιος τα δυο γεγονότα, θα δει ότι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Η πώληση της εταιρείας διαχείρισης και η άνοδος των ακινήτων είναι στενά συνδεδεμένες καθώς η άνοδος στις τιμές των ακινήτων είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τους υπoψήφιους επενδυτές των κόκκινων δανείων.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Τράπεζας, η έναρξη για την πώληση του σχήματος των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και ύστερα θα ακολουθήσουν οι μη δεσμευτικές προσφορές, με στόχο το φθινόπωρο η Τράπεζα να έχει προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια.



    ΣΧΟΛΙΑ