• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Οι καλύτερες ημέρες για το φετινό ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να έχουν περάσει


    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν “κολλήσει” κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο μήνες, και αν πιστέψουμε τους αναλυτές, αυτή η τάση μπορεί να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών που απάντησαν σε ερωτήσεις του Bloomberg αναμένουν κατά μέσο όρο ότι ο Stoxx Europe 600 θα βρεθεί στο τέλος του 2020 στα επίπεδα των 370 μονάδων, ελάχιστα υψηλότερα από τα επίπεδα που έκλεισε στη συνεδρίαση της Τρίτης. Επίσης, προβλέπουν ότι ο δείκτης της περιοχής της ζώνης του ευρώ, Euro Stoxx 50, θα τερματίσει στις 3.192 μονάδες, δηλαδή κατά 3% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Μετά την κάλυψη περισσότερων από των μισών απωλειών που κατέγραψαν κατά την πανδημία, σε μόλις τρεις μήνες, οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν αμετάβλητες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 σε όλο τον πλανήτη και της αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    «Περιμένω μια ευμετάβλητη, ευρεία πλευρική κίνηση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της Unicredit SpA, Christian Stocker. «Δεν υπάρχει ένας κίνδυνος επί του παρόντος, αλλά ένας συνδυασμός διαφορετικών κινδύνων ή αβεβαιοτήτων, όπως η εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μια νέα επιτάχυνση της εξάπλωσης του Covid-19 στην Ευρώπη, η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης και, ως εκ τούτου, των κερδών των εταιρειών”, πρόσθεσε.

    European stocks already reached strategists' year-end forecast level

    Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής βλέπουν ότι οι μετοχές δεν πηγαίνουν πουθενά στην Ευρώπη, παγκοσμίως, οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι. Οι διαχειριστές κεφαλαίων σε έρευνα της Bank of America Corp τον Αύγουστο ήταν αισιόδοξοι για τις μετοχές, αναμένουν υψηλότερη ανάπτυξη, κέρδη και πληθωρισμό. Η ζώνη του ευρώ είναι πλέον η πιο προτιμώμενη περιοχή παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της BofA.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η μακροοικονομική ανάκαμψη έχει περαιτέρω περιθώρια», δήλωσε ο διαχειριστής της Bank of America, Sebastian Raedler, προσθέτοντας πως αναμένει ότι τα PMI τόσο στην ζώνη του ευρώ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 5 μονάδες, πριν φτάσουν στο υψηλό τους, στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου. Αυτό συνεπάγεται «περαιτέρω άνοδο 15% για τις ευρωπαϊκές μετοχές», δήλωσε ο Raedler, ο οποίος εκτιμά ότι ο δείκτης Stoxx 600 θα φτάσει στις 410 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με τον Raedler, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές θα ήταν ο εκτροχιασμός της μακροοικονομικής ανάκαμψης που θα μπορούσε να προκληθεί από τους Αμερικανούς νομοθέτες που δεν κατάφεραν να περάσουν περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα, καθώς και την επιστροφή των lockdowns για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του Covid-19.

    Για τον Δείκτη DAX στη Γερμανία, τη μηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί στις 12.246 μονάδες  στο τέλος του έτους, υποδηλώνοντας πτώση περίπου 5% από το κλείσιμο της Τρίτης. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο άνω του 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ξεπερνώντας την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά και ακόμη και τον δείκτη S&P 500. Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη πλευρά, υπολείπεται της ευρύτερης ανάκαμψης που σημειώθηκε, εν μέσω ανησυχιών για το Brexit. Προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει το 2020 στις 6.293 μονάδες κατά μέσο όρο, υποδηλώνοντας αύξηση περίπου 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ