• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ήρθε το τέλος του Τσίπρα;

    • Bloomberg

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Η ελληνική κρίση που ξεκίνησε το 2009 και διήρκεσε οκτώ χρόνια δείχνει να αντιμετωπίζεται, χάρη στις “σφιχτές” κυβερνητικές δαπάνες και τα δισεκατομμύρια σε αποπληρωμές και απομειώσεις. Ωστόσο, οι πολιτικοί μετασεισμοί από τη χειρότερη κρίση που έχει βιώσει η χώρα στη σύγχρονη εποχή συνεχίζονται. Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε ανακούφιση από την λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας – και στη συνέχεια συνθηκολόγησε μαζί τους – προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 7η Ιουλίου. Θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του από τον κεντροδεξιό πολιτικό που είναι γνωστός για τον προσανατολισμό του στις αγορές και την φιλική πολιτική του προς του επενδυτές.

    1. Τι οδήγησε σε πρόωρες εκλογές;

    Ο Τσίπρας εκλέχτηκε το 2015, εν μέσω της κρίσης που παραλίγο να προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Σκοπός του ήταν να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του Οκτωβρίου.

    Ωστόσο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη λαϊκή στήριξη για διάφορους λόγους, από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μέχρι την πρόσφατη συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

    Οι ευρωεκλογές του Μαΐου αποκάλυψαν το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών, καθώς το αντίπαλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κεντροδεξιό Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, ξεπέρασε το ΣΥΡΙΖΑ κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες

    . Αυτό δεν άφησε στον Τσίπρα άλλα περιθώρια από το να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορίσει τη ζημιά που υπέστη το κόμμα του.

    2. Πώς χάθηκε η στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ;

    Η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και τα χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης έχουν φέρει στα όρια της την υπομονή του λαού και οδήγησαν στη συρρίκνωση του ποσοστού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στις αρχές Μαΐου με ένα πακέτο παροχών ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θορύβησε τους πιστωτές της Ελλάδας.

    Από τη μεγάλη νίκη του 2015 έχει αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, επιβιώνοντας από πέντε ψήφους εμπιστοσύνης, ένα δημοψήφισμα και μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση μόλις οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του.

    Ο Τσίπρας κατόρθωσε να διαχειριστεί τον ελιγμό του κάποτε αριστερού κόμματος του, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες κρατικές περικοπές και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η λεγόμενη τρόικα των θεσμών -η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που επέβλεψε τη διάσωση της Ελλάδας. Ωστόσο, προέκυψαν και άλλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η δύσκολη διαμάχη για το όνομα του βόρειου γείτονα της Ελλάδας.

    3. Πού εμπλέκεται ο Τσίπρας;

    Το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος, αυτοανακηρύχθηκε σε Δημοκρατία της Μακεδονίας το 1991, όταν απέκτησε ανεξαρτησία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα αμφισβήτησε το όνομα Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στη δική της βόρεια περιοχή, που ήταν το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα. Προς υπεράσπιση του αιτήματός της, η Ελλάδα εμπόδισε τις προσπάθειες της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ο Τσίπρας και ο αρχηγός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν πέρυσι να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και να ανοίξει ο δρόμος για να συμμετάσχει στις συμμαχίες, ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, αποχώρησε από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ όταν έρθει στην εξουσία.

    4. Είναι αυτό το τέλος του Τσίπρα;



    ΣΧΟΛΙΑ