• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για Ελλάδα: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ένα μεγάλο βήμα προς μία νέα τετραετία έκανε χθες ο Κυριακός Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Μετά τον χθεσινό θρίαμβο του σχεδόν 41% στις εκλογές, εκτός του ότι απέδειξε περίτρανα και επίσημα ότι η Νέα Δημοκρατία, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον Σύριζα, έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές, ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του, θα συνεχιστούν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη έλαβε σχεδόν το 41% ​​των ψήφων έναντι περίπου 20% του Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, στον επόμενο γύρο πιθανότατα θα επιλέξει να αλλάξει ψηφοδέλτιο αντί να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με κάποιο άλλο κόμμα.

    Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους με τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις, που φέρνει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.

    Η “ψυχολογία” των ψηφοφόρων

    Οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το ΑΕΠ να ανακάμπτει, σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο όριο του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

    Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σύγκριση με το γερμανικό έχει μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο και η ανάκαμψη της οικονομίας έχει βάλει την Ελλάδα σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική θέση που της αρμόζει.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα τρία μεγάλα κόμματα, έχουν λίγες ημέρες μπροστά τους, προκειμένου να εξετάσουν εάν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, αλλά αυτό μοιάζει απίθανο, καθώς ο Μητσοτάκης είναι πολύ μπροστά πια και διότι όλοι οι αρχηγοί των βασικών «παικτών», έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους.

    «Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση του λαού να κυβερνήσει μόνη της», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Ξέρω πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, κάτι που απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα να τις εφαρμόσει», συμπλήρωσε.

    Η απλή αναλογική

    Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος, της απλής αναλογικής, που ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας υποψήφιος χρειάζεται περίπου το 48% των ψήφων για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

    Εάν διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, ο νικητής θα λάβει μπόνους έως και 50 εδρών, που σημαίνει ότι το όριο πέφτει στο 38% περίπου, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το κοινοβούλιο των 300 εδρών.

    «Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες της αγοράς, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο ξεκάθαρος νικητής», δήλωσε ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος Axia Ventures στην Αθήνα.

    «Περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη με ισχυρούς όγκους αγοράς το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Αλεβιζάκος, ο οποίος αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές «που θα στηρίζει όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

    Τα επόμενα βήματα

    Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι, αυτές οι εκλογές, διεξήχθησαν υπό την σκιά κάποιων ζοφερών περιστατικών που επιβάρυναν την εκστρατεία του Μητσοτάκη, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ, κατασκόπευε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης (εννοώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη).

    Ωστόσο, το ποσοστό που έφερε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το μεγαλύτερο από το 1974, ενώ το μερίδιό της σε ψήφους, αυξήθηκε ελαφρά από τις τελευταίες εκλογές του 2019. Το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε σε όλες εκτός από μία από τις 59 εκλογικές περιφέρειες.

    Από σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει στα τρία κορυφαία κόμματα -Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ– τρεις ημέρες με τη σειρά για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

    Αν αποτύχουν, η κ. Σακελλαροπούλου θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να προετοιμάσει τη χώρα για νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.

    Εντούτοις, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, θεωρεί μετά από χθες ειδικά, ότι του δόθηκε σαφής εντολή.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δεύτερο ιστορικό υψηλό στη μεταπολίτευση για τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής – Στο 16% το ποσοστό

    Εκλογές 2023: Στις 11 η υπηρεσιακή ΥΠΕΣ στον Κώστα Τασούλα – Η διαδικασία και οι διερευνητικές



    ΣΧΟΛΙΑ