• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Αυτές είναι οι πιο “μίζερες” οικονομίες του πλανήτη. Πού βρίσκεται η Ελλάδα

    • Bloomberg


    Την 5η θέση στη λίστα με τις πιο άθλιες οικονομίες παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ελλάδα, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται στην πρώτη θέση εμφανίζοντας επταψήφιο αριθμό πληθωρισμού, 8.000.000%.

    Το δοκιμαζόμενο κράτος της Νοτίου Αμερικής βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Misery Index του Bloomberg, ο οποίος συνοψίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία σε 62 οικονομίες, τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Η Βενεζουέλα και μια χούφτα άλλες χώρες που βρίσκονται στον πίνακα των «πιο μίζερων οικονομιών» δίνουν μια μοναχική μάχη για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό παράλληλα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής των περισσότερων άλλων χωρών φέτος αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πρόκληση: έναν δύσκολο συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανεργίας που περιπλέκει την ανάγνωση σχετικά με την οικονομική υγεία και το ποιες πρέπει να είναι οι κατάλληλες απαντήσεις.

    Μετά τη Βενεζουέλα, στον πίνακα των πιο άθλιων οικονομιών βρίσκονται η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ουκρανία.

    Η Ταϊλάνδη κέρδισε και πάλι τον τίτλο της «λιγότερο άθλιας» οικονομίας, αν και ο μοναδικός τρόπος που έχει επινοήσει η κυβέρνησή της να μετρά την ανεργία, το καθιστά λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τη βελτιωμένη θέση της Ελβετίας στη δεύτερη θέση από το τέλος και της Σιγκαπούρης, η οποία κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση από το τέλος. Οι ΗΠΑ μετακινήθηκαν έξι θέσεις και βρέθηκαν στην 13η θέση των «λιγότερο άθλιων οικονομιών», ενώ η Βρετανία βελτιώθηκε κατά 4 θέσεις και βρέθηκε στη 16η.

    Ο Δείκτης Bloomberg Misery βασίζεται στη γνωστή αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία γενικά καταδεικνύουν πόσο καλά αισθάνεται ο κάτοικος μιας χώρας με τέτοια οικονομία. Τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους βασίζονται σε έρευνες οικονομολόγων του Bloomberg, ενώ τα προηγούμενα έτη αποτύπωναν τα πραγματικά δεδομένα.

    Μερικές φορές, βέβαια, μια χαμηλή τιμή μπορεί να είναι παραπλανητική σε οποιαδήποτε κατηγορία: Οι επίμονα χαμηλές τιμές μπορεί να αποτελούν σημάδι περιορισμένης ζήτησης και η πολύ χαμηλή ανεργία δεσμεύει τους εργαζόμενους που θέλουν να αναζητήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας, για παράδειγμα.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία από το 2016. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διαφέρουν σημαντικά από τον δείκτη Cafe Con Leche του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει το τρέχον ποσοστό πληθωρισμού στο 219,900%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ